Innovation är konsten att konkurrera med sig själv. Därför är det svårt. Väldigt svårt. Ofta uppfattas nytänkande som ett hot mot befintliga jobb, och förändring skapar ofta osäkerhet. Glödlampan uppfanns inte av den som tillverkade stearinljus och Posten uppfann inte mejlet. Som ledare är du ansvarig för resultatet nästa månad, och då blir det svårt att prioritera tid att arbeta med att utveckla de tjänster och produkter du kommer att leva på om tre år.
Vi är alla goda strateger i efterhand. Frågan är vad man ska göra när man står mitt i smeten, under press och ska driva ett stort modernt företag. Många mogna organisationer kämpar med att utveckla de nya tjänster kunderna vill ha, ofta för att de är oroliga för att kannibalisera på sin egen kärnverksamhet.
Ett dramatiskt, men relevant råd, är att sluta att sälja det ni säljer i dag
Fråga dig ”Vad ska vi tjäna pengar på i framtiden?” Vilket försprång har de molnbaserade, superplattformarna med sina globala ekosystem som kan hota er: Google, Apple, Facebook och Amazon med flera kommer att på ett och annat sätt att ersätta delar av det ni arbetar med i dag. Absolut inga branscher slipper undan detta. Vilken del av butiken kommer det att bli? Och ännu viktigare: Vilken del av er business ska ni själva helhjärtat satsa på och, inte minst, innovera?
Ny aktörer kliver in i er bransch. För att de kan
Förändringarna vi ser nu omfattar allt. De ovan nämnda företagen är inte ensamma om att ta sig in i nya branscher, och de gör det helt enkelt för att de kan. När Apple har över en miljard enheter ute på marknaden, samtidigt som de sitter på världens största kreditkortsnummerdatabas via iTunes, är det helt naturligt för dem att utveckla en betaltjänst. Och förändringen är snabb. Det är knappt tio år sedan Facebook var ett uppstartsföretag. Då var Microsoft det enda techföretaget på listan över världens sex mest värdefulla företag. I dag är det bara ett bolag som inte är teknikbolag på samma lista.
Förändring är inte att kasta digitalt damm på befintliga processer
Problemet med många digitala strategier är att det i regel handlar om att effektivisera en befintlig affärsmodell med ny teknik. Man kan snabbt se att något har gjorts rätt, eftersom marginalerna blir bättre; men är det justeringar som behövs för att möta framtiden? Räcker det?
Inse hellre hur samhället och kundens värld förändras och agera på det. Då är det faktiskt möjligt att hela affärsmodellen behöver justeras eller omkonfigureras.
Konsten att jobba med en ny version av sig själv parallellt
När ”dotcom”-bubblan sprack, fortsatte Schibsted att investera trots att man inte hade en tydlig bild av hur man kunde tjäna pengar online. De lät till och med de nya tjänsterna konkurrera med befintliga tjänster. Gratis onlineannonsering kanibaliserade på papperstidningarna, men den risken tog Schibsted. När Netflix konkurrerade med sig själv 2011 med förändrat fokus från DVD till streaming föll aktiekursen med 80 procent. Mycket få styrelseledamöter och investerare accepterar så mycket stryk. I dag går utvecklingen ännu snabbare och kravet på chefer och styrelser har inte minskat
Etablerade aktörer kan odla nya initiativ samtidigt som man säkerställer framtida konkurrensfördelar. Utmaningen med de nya initiativen är ofta att intäkterna inte är alldeles över sig stora. Men utmaningarna om man låter bli kan snabbt bli större.
Var börjar man?
Förändring och innovation är inte något nytt. Samhället har alltid innoverat, och detta kommer att fortsätta. I snabbt tempo. Det är inte så, att strategiska resurser inte längre betyder något, men utan koppling till innovationsmöjligheter går det snabbt utför.
Som konsultföretag ser vi många sätt att anpassa sig till framtiden. Inte bara en väg leder till Rom, tvärtom. Men det är en sak som är gemensam för dem som lyckas – de önskar det. De har gjort ett medvetet val – kostnaden för innovation är mindre än att inte göra något alls. De är med detta redan på god väg in i framtiden.