Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

CASE

LISEPEDIA

Lisepedia – Lisebergs historiska uppslagsverk

OFFENTLIG SEKTOR

Lisebergs hundraårsjubileum firas med ett nytt Lisepedia som erbjuder en fängslande upplevelse av att utforska parkens historia. Från sin blygsamma början 1923, till att bli ett älskat kulturellt landmärke för såväl lokalbefolkning som internationella besökare. Den nya webbplatsen fick motta det ärofyllda priset Awwwards Commercial Honorable Mention 2023.

Lisepedia uppslagsverk på en mobil.

100-åriga historien anspelas på besökarens nyfikenhet med bilder i fokus

Typiska encyklopedier förknippas ofta med texttunga sidor, men för att ta vid den upptäckande upplevelse som parken erbjuder utformade vi Lisepedia att presentera information på ett sätt som anspelar på besökarens nyfikenhet. Vi skapade en tidslinje som utgör navet för allt det som hänt på Liseberg, och lockar besökaren att skrolla sig igenom dessa 100 år av glädje. 

Bilderna är huvudattraktionen i den digitala upplevelsen och nutid såväl som historiska tider återupplivas genom fotona och berättar historien om Liseberg, men också staden Göteborg och dess invånare.


Bekväm desorientering – från parken till webben

Lisepedia är en kulturbärare – en plats att både återuppleva minnen och utforska nya saker. Precis som parken bjuder Lisepedia in besökaren att utforska utan en förutbestämd väg. Konceptet "bekväm desorientering" (eng. comfortable disorientation) utgör ledordet och balanserar konventionell webbplatsnavigering med en känsla av äventyr där besökaren alltid befinner sig ett klick bort från en annan intressant väg.

En plats för alla – fokus på tillgänglighet

Liseberg är en plats för alla – och så även Lisepedia. Utformningen av webbplatsen fokuserar på att ge en användarvänlig upplevelse som vänder sig till en bredare publik. Information presenteras i olika lager, där kortare stycken av utvald information presenteras på startsidan, och samtidigt finns struktur och verktyg som krävs för besökaren som vill fördjupa sig i detaljer och mer information.

Lisepedias färgpalett
Lisepedias webbplats

Sammanlänkat innehåll med kodmagi

En wikisite består i stor utsträckning av korslänkat innehåll. För maximerad effektivitet har vi gjort det möjligt för redaktörer att länka sidor som ännu inte har skapats. Genom att markera ett ord/fras i textredigeraren kan det länkas till en sida med det namnet – om sidan finns blir texten länkad till den, och om det inte finns någon sida med det namnet visas ingenting för besökaren. Men så snart den sidan skapas aktiveras länkningen automatiskt. Som magi! Detta gör det möjligt för redaktörerna att förbereda länkning av sidor som de vet kommer att skapas i framtiden, men utan att de behöver skapa den sidan direkt, eller återbesöka texter som bör länka dit.

En attraktion i sig själv

Lisepedia omformar det typiska uppslagsverket/wikin. Vi utmanade normerna och gjorde Lisepedia mer engagerande och upplevelsedriven – likt nöjesparken! Lisepedia förtjänar att vara en digital attraktion i egen regi. 


""

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig?

Slå en signal eller skicka ett meddelande så kontaktar jag dig.

Urban Nyblom

Business Director

Knowit Experience Stockholm