CASE
FORSKNING.SE
Förbättrad SEO när två webbplatser blev en
Tillsammans med Vetenskapsrådet har vi framgångsrikt genomfört en sammanslagning av webbplatserna forskning.se och expertsvar.se. Projektet resulterade i en modern och användarvänlig plattform som inte bara möter de tekniska och designmässiga kraven, utan också stärker redaktörernas förmåga att hantera och optimera innehållet strategiskt.
VAD GÖR FORSKNING.SE?
Kort om forskning.se och deras uppdrag
Forskning.se har ett viktigt uppdrag där de tillhandahåller tillförlitlig och lättillgänglig information om aktuell forskning och vetenskapliga framsteg till samhället på ett enkelt och tydligt sätt. Webbplatsen fungerar som en brygga mellan forskare och allmänheten, vilket hjälper till att sprida kunskap och öka förståelsen för viktiga vetenskapliga frågor.
Tidigare har forskning.se och expertsvar.se drivits som separata webbplatser, men de slogs samman till en gemensam plattform under forskning.se. Detta projekt syftade till att skapa en modern och användarvänlig webbplats med förbättrad struktur och funktionalitet för både besökare och redaktörer.
UTMANING
Från separata webbplatser till en enhetlig plattform
Målet var att skapa en modern och användarvänlig webbplats med samlad information om aktuell forskning och vetenskap. Innehållet från både forskning.se och expertsvar.se behövde struktureras om och få sin plats. Strukturen behövde optimeras, funktionalitet förbättras, SEO stärkas samtidigt som tillgängligheten behövde bli mycket bättre. Projektet inkluderade också migrering av en stor mängd innehåll med cirka 26 000 artiklar från de gamla webbplatserna till den nya, gemensamma plattformen.
Det var ett omfattande och komplext projekt. Vi skulle bland annat bygga ihop två väletablerade webbplatser till en, migrera stora mängder innehåll och bygga något helt nytt. Från Vetenskapsrådets sida hade vi många krav och förväntningar med oss in i projektet. Projektets omfattning gjorde att vi behövde stöd av en stor bredd av kompetenser. Arbetet hölls samman på ett bra sätt och vi lanserade den nya versionen av forskning.se knappt ett år efter att vi inledde arbetet.
Ingela Karlsson, digital strateg
Forskning.se
LÖSNING
Ny design och förbättrad funktionalitet
Vi inledde med en omfattande effektkartläggning för att specificera webbplatsens arkitektur och funktion. Wireframes togs fram och vi identifierade alla nödvändiga sidmallar, vilket fungerade som bas för designarbetet som utgick från en helt ny grafisk profil. Utvecklingsfasen involverade en modernisering inom Wordpress för att ge redaktörerna mer flexibilitet i innehållshanteringen.
Tillgängligheten prioriterades där vi designade med rätt färgkontraster och kortare radlängder. Redaktörerna fick verktyg för att lägga till alt-texter, och vi säkerställde att koden fungerade optimalt på olika skärmar och verktyg. I SEO-strategin som togs fram hanterades URL-ompekningar och innehöll SEO-mallar, för att bibehålla och förbättra webbplatsens synlighet i sökmotorer. För strategisk innehållshantering utbildade vi redaktörerna, vilket inkluderade både en strategiguide och praktiska tips för att ge dem verktygen att på ett effektivt sätt ta fram innehåll och samtidigt få en tydlig struktur av det.
RESULTAT
Slutresultatet – en samlad och starkare närvaro
Genom att slå samman forskning.se och expertsvar.se till en plattform uppfylldes alla tekniska och designmässiga krav som hade satts innan projektet startade. Redaktörerna utrustades med nödvändig kunskap för strategisk innehållshantering, vilket resulterade i en mer dynamisk och engagerande webbplats. Den förbättrade SEO-strategin säkerställde också att webbplatsens synlighet i sökmotorer inte bara bevarades utan även förbättrades. Insatsen vi gjorde tillsammans möjliggjorde en smidig övergång och positionerade den nya plattformen forskning.se som ledande inom sitt område.
Knowit har genomfört en utbildning för redaktionen för forskning.se. Fokus låg på att hantera och uppdatera innehåll på vår helt nya webbplats som har nya mallar, många olika block och andra designelement. I samband med utbildningen fick vi även en första version av en redaktörsmanual. Denna har vi sedan byggt vidare på själva. Utbildningen och manualen har underlättat det löpande arbetet med webbplatsen. När man är många redaktörer är det viktigt att man har ett gemensamt arbetssätt.
Sara Tuncel, ansvarig redaktör
Forskning.se
Så bidrar lösningen till Agenda 2030
Mål 4: God utbildning för alla – Genom att erbjuda tillförlitlig och lättillgänglig information om aktuell forskning skapar den nya plattformen bättre förutsättningar för utbildning och livslångt lärande. Webbplatsen fungerar som en brygga mellan forskare och allmänheten, vilket främjar en ökad förståelse för viktiga vetenskapliga frågor.
Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur – Den tekniska uppdateringen och förbättrade funktionaliteten stödjer utvecklingen av hållbar infrastruktur och främjar innovation, genom att göra det enklare för både forskare och allmänheten att dela och få tillgång till aktuell forskning.
Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen – Genom att stärka allmänhetens tillgång till information och förbättra redaktörernas förmåga att hantera och sprida vetenskaplig kunskap, bidrar projektet till transparent informationsspridning och stödjer utveckligen av informerade och engagerade medborgarsamhällen.
Vill du veta hur vi kan hjälpa dig?
Slå en signal eller skicka ett meddelande så kontaktar vi dig.
Urban Nyblom
Business Director
Knowit Experience Stockholm