Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

CASE

GÖTEBORGSOPERAN

GöteborgsOperans webb – tillgänglig för alla

OFFENTLIG SEKTOR

Öppet och tillgängligt för alla. GöteborgsOperans mål är att alla ska känna sig välkomna på föreställningar och på webbplatsen. För att tilltala en större publik, genomfördes och levereras en mångsidig, tillgänglig och inkluderande digital upplevelse som följer WCAG:s standarder för tillgänglighet – samtidigt som den tagit emot en rad utmärkelser.

Göteborgsoperans webbplats på en laptop

Fokus på tillgänglighet, mångsidighet och en tilltalande design

GöteborgsOperan uppdrag är att ge alla invånare tillgång till opera, dans och musikal. Dåtidens opera.se byggdes för över tio år sedan – med en teknik som var ordentligt föråldrad som inte gick i linje med visionen som fanns. Med en ny webbplats var målet att skapa en modern och attraktiv digital plattform –  tillgänglig för en bredare publik, som även speglar verksamhetens kreativa natur.

GöreborgsOperan valde Knowit Experience som strategisk partner med syfte att ta fram en ny webb som mötte de krav som fanns. Med Knowits team bestående av strateger, designers och utvecklare tog vi ett helhetsgrepp och levererade på två viktiga tillgänglighets-relaterade faktorer:

  • En webbplats som är tillgänglig för alla.
  • En design som gör föreställningarna tilltalande och tillgängliga för alla. För att tilltala en bredare och yngre publik fokuserade vi på upplevelsen av showen.

Syftet: tilltala såväl nytillkomna som inbitna operafans

För att tilltala en bredare och yngre publik har vi lagt stort fokus på en helhetsupplevelse av showen. Oavsett om en besökare bläddrar bland föreställningar eller köper biljetter, är det av stor vikt att design och innehåll syftar till att inte bara berätta en historia utan att guida besökaren rätt, så denne kan på ett enkelt sätt slutföra uppgifter. 

Det finns även en meningsfull tanke bakom strukturen på föreställningssidorna. Introduktionen syftar till att tilltala nya, nyfikna besökare som rutinerade operabesökare. De största operafansen kan hitta och läsa mer detaljerad information om föreställningarna lite längre ner i strukturen.

GöteborgsOperan och Knowit Experience ville visa att det som händer i operahuset är för alla! Och ja, här är vi – Opera.se är en tillgänglig och prisbelönt upplevelse. För alla.

Användarvänligt och kreativt CMS för redaktörer

Det unika och variationen av utbud av föreställningar som finns på opera.se, var också något vi ville spegla på den nya webben. Valet av webbplattform föll på användarvänliga Umbraco CMS som tillåter redaktörer att enkelt ställa in visningssidor med egna kreativa uttryck, men som baserades på samma mallar och block för att säkerställa en konsekvent användarupplevelse.

Balettdansös
Föreställning online
Föreställning online

Opera.se har fått ta emot flera utmärkelser

2021 utsågs opera.se till "Best Designed Site" i den globala Umbraco Awards Competition med motiveringen:

"Väldesignad och lätt att navigera. Utmärkt visuell design för att visa upp föreställningar och utställningar. Vi älskar användarupplevelsen på den här webbplatsen eftersom den helt enkelt gör vad den borde göra; engagera och inspirera."

2022 fick Opera.se ett erkännande i Funka Accessibility Awards för bästa tillgängliga webbplats, där sajten fick högsta betyg, med noll (0) anmärkningar för tillgänglighet!

2023 vann opera.se första pris i Web Service Award 2022 i kategorin Kommersiella webbplatser med motiveringen:

Detta är en attraktiv och tillgänglig webbplats som elegant klarar användarnas allt högre krav både via desktop och mobil. Den skapar intresse, engagerar och det är en utmärkt köpupplevelse. Användarna ger webbplatsen toppbetyg.”

Vi på GöteborgsOperan är väldigt glada över att opera.se fortsätter att uppmärksammas och prisas ur olika perspektiv – för design-, tillgänglighets- och användarupplevelse. Utvecklingsteamet på Knowit Experience har bidragit stort på vägen mot våra mål: att inspirera publiken och sänka trösklarna till vår fantastisk verksamhet, för att bjuda in en bred och mångfacetterad publik till hela GöteborgsOperans rika utbud.


Toby Morey, Webmaster

GöteborgsOperan


Det är såklart en fjäder till i hatten att opera.se uppmärksammas för tredje gången, nu på Web Service Award! Webbplatsen har ju tidigare vunnit pris för bästa design (Umbraco Awards), samt placerat sig i topp i Funkas Inkluderingsbarometer utan anmärkningar på tillgänglighet. Och nu detta - ett pris som utgår ifrån användarna och hur de upplever att webbplatsen möter deras behov. Ett bevis på att vi i teamet som jobbat fram detta tillsammans levererar en hög kvalitet i alla delar.


John Beijar, Head of Design

Knowit Experience

""
Föreställning online

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig?

Slå en signal eller skicka ett meddelande så kontaktar jag dig.

Urban Nyblom

Business Director

Knowit Experience Stockholm