Knowit har som mål att öka medvetenheten i den egna organisationen när det gäller jämlikhet och omedveten partiskhet, så kallad bias. En balanserad jämlikhetsmodell bygger på att man alltid är medveten om den kulturella resa som företaget är med på och den kulturella förändring som organisationen eftersträvar. Vi ställs inför utmaningar kring jämlikhet både när det gäller genus, etnicitet och minoriteter. Projektet är särskilt relevant i samband med rekrytering och karriärutveckling. Vi tror varken att Knowit är bättre eller sämre än andra men väljer att dela med oss av de erfarenheter vi fått genom vårt projekt.
– Projektet har fått namnet Genus och är en stor koncernomfattande förändringssatsning som går tvärs över såväl nations- som företagsgränser. Detta är ett högprioriterat område för alla Knowit-företag och samtliga chefer och mellanchefer i Norden håller ett antal workshops. Vi utgår även från vår egen kompetens inom innovation, förändringsprocesser, kultur och struktur under ledning av egna ledningsrådgivare och organisationspsykologer. Initiativet ger upphov till aha-upplevelser och stimulerar oss i både HR-arbetet och vid rekrytering, berättar vd Per Wallentin.
”Med ’bias’ menas att omedvetet och överdrivet väga för eller emot en viss sak, person eller grupp jämfört med andra alternativ, som regel på ett sätt som anses orättvist.”
Forskning visar att vi är långt ifrån de medvetna, rationella och oberoende varelser som vi tror oss vara. ”Bias” är ett omedvetet psykologiskt mönster som gör att en persons subjektiva bild av omvärlden avviker från verkligheten. Resultatet är en omedveten bedömning av vissa individer som sämre än andra, utan att det finns någon skillnad på prestationsplanet.
I den här artikeln kommer vi att behandla könsmedvetenheten bland kvinnor respektive män. Vi är på det klara med att inte alla identifierar sig utifrån sina binära könsroller men hoppas att alla kan känna igen sig i artikeln.
Vår ambition är att utveckla
• en modern arbetsplats präglad av ett inkluderande klimat där medarbetarna rekryteras, trivs och utvecklas i sina karriärer
• ett ledarskap som är inkluderande
• chefer och medarbetare till ambassadörer som lyfter fram den jämlika arbetsplatsen som den bästa arbetsplatsen
• en rekryteringsprocess som bättre värnar jämställdhetsfrågan
• ökad grad av samarbete och effektivare användning av gemensamma erfarenheter och kunskaper
• nolltolerans och aktivt förebyggande av trakasserier och diskriminering.
«Forskning visar att kvinnor som regel inte söker en tjänst
förrän de känner att de uppfyller samtliga rekryteringskrav.
Män, däremot, drar sig inte för att söka tjänster
trots att de bara uppfyller omkring 50-60 procent av kraven.»