Hur svårt blir det för Amazon att lyckas på samma sätt i de nordiska länderna som i USA? När händer det, var händer det först och ser utmaningen annorlunda ut i Sverige och Norge?
Låt oss först se på sannolikheten för att det kommer att hända. Breakit.se rapporterade i oktober 2017 att Amazon var på väg till Sverige. Domänen överfördes till Amazon Europe efter flera års förhandlingar med den svenska reklambyrån Amazon AB. Priset låg förmodligen någonstans mellan 1–5 miljoner svenska kronor men är inte offentliggjort. (Det är lite mindre än de 47 miljoner Daniel Arthursson fick för icloud.com, men fortfarande bra betalt.) Amazon har köpt mark i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm, vilket tydligt signalerar logistikcenter på den svenska marknaden.
Svenskarna i förarsätet
Med starka signaler om att Amazon kommer till Sverige kan vi anta att den svenska e-handelsmarknaden påverkas. Om man tänker negativt är detta “skitdåligt” konstaterade Pricerunners VD Nicklas Storåkre. ”Då dör vi alla. Alla e-handlare blir slavar under Amazon och det finns inget utrymme för oss”, säger han. I oktober förra året kunde vi också läsa att ”IKEA och Amazon uppenbarligen är nära en historisk affär i Sverige”. E-handel idag står bara för fem procent av IKEAs omsättning, och det finns stora möjligheter för dem att sälja varor via Amazon Marketplace. Jesper Brodin (VD) uppger att denna typ av partnerskap kombinerat med ny teknik (AR) är IKEA 2.0 och ”nästa steg” för IKEA. Mycket tyder därför på att Amazons inträde i Norge kommer att ske via Sverige. Men vad möter dem egentligen på den norska marknaden? Kommer de att möta samma utmaningar som många svenska e-handelslösningar också har mött på den norska marknaden?
Vilka är utmaningarna i Norge?
Norge är ett dyrt land med höga arbetskraftskostnader och ett geografiskt utspritt boendemönster. Endast Oslo-området kan sägas ha en någorlunda storlek. Dessutom är det dyrt att transportera varor i Norge. Vi har hela 10 fraktzoner i detta långsträckta land. Att transportera varor till den bortersta ön i norr är inte något man gör kostnadseffektivt över natten.
”Last mile delivery” har alltid varit en utmaning här. I dagens läge är detta inte möjligt att göra effektivt i stor skala. Man prövar prototyper i form av utlämningsställen och nyckelåtkomst, men sådant realiseras inte i brådrasket. Postlådorna är av begränsad storlek och det finns ingen enkel och säker lösning att lämna av varor utanför dörren. Vi kan tänka oss ett slags ”Amazon Key”-lösning, men även detta ligger långt bort. Se mer om hur Amazon löser ”last mile delivery”-kravet i USA här: https://www.youtube.com/watch?v=l9EzRAYhH8Y
Friktionsfri handel
Amazon har i dag en produkt som heter Prime i USA. Detta ger användaren exklusiv tillgång till de bästa erbjudandena, plus gratis frakt. Tjugo procent av deras kunder sägs vara Prime-medlemmar. “Prime Now: Get FREE 2-Hour Delivery on thousands of items”. Men det blir bättre: Amazon Dash gör onlineshopping ännu enklare med fysiska knappar som man kan placera ut hemma och trycka på när man behöver mer av olika produkter. Om du saknar öl trycker du bara på ”Dash”-knappen – så har du beställt öl! ”Set it, press it, get it”, säger reklamen. Se hur det funkar här:
https://www.amazon.com/Dash-Buttons/b?ie=UTF8&node=10667898011
Amazons affärsmodell handlar i grund och botten om att ta bort friktion i köpprocessen.
Nyckeln heter samarbete
Mycket tyder på att e-handel och butiker i Norge också ser på Amazon som ett överhängande hot. Handeln har utmaningar med onlinehandeln redan innan Amazon har kommit in i bilden. Bristande förmåga och ovilja att ställa om i detaljhandeln ger inte de bästa förhoppningarna för framtiden. Men är det möjligt att vända detta till en möjlighet? Under senare år har oljeindustrin visat en fantastisk konverteringskapacitet, där man har blivit mycket effektivare inom ramen för befintliga villkor. Detta har kostat mycket, men idag står man mycket bättre rustad att möta marknaden.
Detsamma kan vi hoppas och tro också gäller Amazons etablering i Norge. Vårt antagande är att det kommer att göra oss effektivare och medvetna endast baserat på hotet det representerar. Vi kommer förmodligen att se samarbeten och konstellationer som vi inte tidigare sett i Norge.
Kan vi tänka oss norska ”jättar” som Finn.no och komplett.no som står emot och kan försvara den norska marknaden mot Amazon? Baserat på deras redan idag stora plattformar finns det möjligheter att kunna konkurrera. Komplett inbjuder nu alla som har en produkt att sälja till sin plattform. Anton Hagberg kallade detta sitt mest ambitiösa projekt någonsin. Här har kända märkesvaror som Jernia, Spaceworld, Soundgarden, Platekompaniet, Elefun och Haugenbok.no redan hoppat på. Med en uttalad ambition att ha 200–300 partners i slutet av året får man kanske en hållbar position här. ”Med denna plattform är vi redo att tackla stora internationella konkurrenter”, säger Hagberg.
Framtiden kommer i alla händelser
Marginalerna kommer förmodligen att vara hårt pressade och många kommer att duka under, men norska e-handelslösningar ska samarbeta på ett par större plattformar i framtiden. En sådan storskalig plattform kan baseras på mycket mer norska kunddata än vad Amazon kommer att kunna förvärva inom oöverskådlig framtid. Kombinerat med ett effektivt logistiknätverk – och inte minst viljan att investera i ny ”convenience”-teknologi för våra kunder – är vi en bra bit på väg. Om det tvingas fram en eller flera spelare som samarbetar kan de ge Amazon konkurrens – vilket gynnar konsumenterna. En sak står dock klar. Tåget går och de som inte törs hoppa på vinner heller inte.