’Smidigt’ eller ’agilt’ har varit ett buzzword de senaste åren när man pratar metodik för design och utveckling av digitala system. Lite tillspetsat handlar smidiga metoder alltid om att kunna anpassa kurs och prioriteringar utifrån vad som ger det mest omedelbara värdet. Metoden ställs ofta mot konventionell flerstegsmetodik; en fasinriktning med betoning på grundlig planering inför utveckling. Det du fruktar som uppdragsgivare är självklart att du känner att du betalar detsamma, men får mindre.
Vi påstår dock att större projekt faktiskt är avhängiga av smidig utveckling för att lyckas. Både ekonomiskt och kvalitetsmässigt. Som regel kommer det du trodde, då ni engagerade en konsult som skulle utvärdera vad ni behövde, garanterat vara något annat när projektet levereras. Knowits perspektiv på större projekt är ofta att en mer kontinuerlig process, där designen utvecklas i samspel mellan designernas lösningsförslag och kundens krav och kriterier, ger bättre och mer relevanta lösningar. Målet med smidige projekt är att minska förluster.
Fördelarna är att man snabbare kan komma ut på marknaden, lära och anpassa sig under tiden utifrån insikten att det man trodde för ett år sedan inte behöver vara så smart i år. Detta blir mer och mer aktuellt när vi ser hur snabbt digitaliseringen förändrar samhället. Företaget förändras – men allra viktigast är att kundernas preferenser hela tiden ändrar sig och måttstocken är som regel global.
Hur ska ni kunna välja rätt anbud utan flerstegsmetodik?
Man lägger mycket tid på att beräkna för att kunna ge en exakt kostnadsbild, och projekten väljs mycket utifrån det pris som en leverantör har. Helt enkelt för att ni självklart vill ha kontroll över framtida kostnader. Normen idag är alltför ofta att enorma resurser används för att utforma, uppskatta och utveckla krav som så småningom ändras eller avvisas efter testning. Vi tror inte att man alltid kan förvänta sig att det är en framgångsfaktor att binda sig eller den andra parten till en fast uppskattning av ett komplicerat projekt. Vi påstår att det inte alltid ger kontroll – utan bara en illusion av kontroll.
Flerstegsmetoden bottnar i klassiska ingenjörsprojekt. Digitaliseringsprojekt har en annan karaktär än konventionella IT-projekt och kräver olika metoder än konventionellt IT-tänkande. Ni kan få ut mer av er utvecklingsbudget genom att omfördela resurserna för att utnyttja den oundvikliga förändring som kommer att inträffa under projektet.