Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

CASE

BILTILLVERKARE

Nästa generations infotainmentsystem för bilindustrin

INDUSTRI

En av marknadens största biltillverkare ville ta nästa steg i utvecklingen och ge sina kunder större utrymme att personalisera infotainmentsystemet (IVI) i bilen. I uppdraget har Knowit tagit fram det nya IVI-systemets övergripande Bluetooth-lösning genom den egna mjukvaran blueGO, samt utvecklat och levererat applikationen för tillverkarens hela Bluetooth-baserade telefonilösning.

Infotainmentsystem i en bil.

Infotainmentsystemet ger dig direktuppdatering

Genom infotainmentsystemet på din bil, får du bland annat direktuppdatering om trafikläget, förslag på bästa väg till jobbet eller var det finns en ledig parkeringsplatsSystemet känner även igen vilken din favoritmusik är, vem du brukar ringa ofta en speciell tid, eller kan berätta för dig var du parkerat bilen om du glömt bort det. Förutom detta kan du skapa ett högst personligt infotainmentsystem – som passar just dina behov. 


Uppdrag: erbjuda marknadens bästa infotainmentsystem 

Bilindustrin genomgår en stor förändring i hur leveranskedjan av mjukvarubaserade funktioner levereras och tas fram, samtidigt som kraven på kvalitetsprocesser och it-säkerhet i olika former höjs. För att erbjuda marknaden de bästa möjliga funktionerna kopplade till infotainmentsystemet, samtidigt som kvalitet och säkerhet håller allra högsta standard, behövde kunden ta ett större tekniskt kliv och utveckla en mängd olika funktioner – som Bluetooth och telefoni.  


Barn pekar på infotainmentsystem i en bil
Parkopplar mobil med infotainmentsystem

Implementation av blueGO har förbättrat Bluetooth-lösning 

Projektet med att utveckla och ta fram ett nytt infotainmentsystem drog i gång 2020, och är än idag fortlöpande och som involverar ett stort antal underleverantörer, där Knowits team fick ett uppdrag som bestod av två delar. I det ena uppdraget licensierade vi vår mjukvara blueGO för att utgöra nya IVI-systemets övergripande Bluetooth-lösning. I det andra uppdraget levererade vi själva applikationen för den Blutetooth-baserade telefonilösningen.

Vårt team om cirka 30 medarbetare implementerade funktioner som handsfree-telefoni i bilen och avancerad telefonbokssynkronisering.

Andra leverantörsteam införde moduler för ljudströmning från Bluetooth-aktiverad mediaspelare samt nätverk för internetuppkoppling – allt utgick från blueGO.

Vi tog även fram och kvalitetssäkrade flera applikationer som, via blueGO, kommunicerar med en mobilapplikation. Med dessa kan du exempelvis få diagnostikdata från bilen eller färdbeskrivning för bil, gång, kollektivtrafik och cykling via GPS och kartor.


Lösningen ger större möjlighet att individualisera infotainmentsystem

Med den uppdaterade och färdiga infotainmentlösningen finns nu möjlighet att i större utsträckning anpassa och ta fram ett eget, personligt infotainmentsystem. Utifrån hur slutanvändarens behov och vanor ser ut, kommer lösningen ihåg till exempel vilken väg föraren brukar köra till jobbet, hjälper till att hitta närmaste lediga parkeringsplats, favoritmusik eller varna för bilköer. Föraren kan även välja att ha sitt infotainmentsystem i olika vyer, använda röstkommandon eller styra via pekskärmen.  

Komponenterna som utvecklades och levererades ingår i den plattform som bildar grunden för IVI-systemen i alla kundens framtida bilar och ska möta förarens behov om att anpassa sitt eget infotainmentsystem i större utsträckning. 

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig?

Slå en signal eller skicka ett meddelande så kontaktar jag dig.

Kristian Palm

Business Director