Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

NYHET

Knowit och Health Integrator utvecklar verktyg för screening av typ 2 diabetes

I samarbete med Health Integrator har Knowit utvecklat en förbättrad metod och ett verktyg för att med större säkerhet identifiera individer som lever med risken att utveckla typ 2 diabetes. Genom att kombinera medicinsk vetenskap och dataanalys finns potentialen att förbättra livskvalitén för tusentals människor. Likväl som att avsevärt minska kostnaderna i sjukvården. Verktyget är också Knowits bidrag till SAS Global Hackathon 2022.

SAS Global Hackathon är ett innovationsevent där deltagare från hela världen sluter upp med syfte att utveckla innovativa techlösningar för utmaningar som kan lösas och utvecklas med dataanalys och AI. 

Knowit och Health Integrator har gått samman för att utveckla en lösning som gör skillnad i sjukvårdssektorn. Health Integrator erbjuder ett hälsoprogram som stöttar människor att minska risken att drabbas av kronisk sjukdom genom att hjälpa dem att göra mer hälsosamma livsval.

– Vårt team från Knowit tog sig an uppgiften att förbättra den metod som används för att beräkna risken att utveckla typ 2 diabetes. Målet är att hitta ett sätt att både spara enorma samhällskostnader samt öka livskvalitén och livslängden för ett oberäkneligt antal människor. Ett arbete som resulterat i den nya diamantstandarden för diabetesanalys, KnowRisc, säger Fredrik Söder, grundare och vd för Health Integrator.

Diabetes är en av de största sjukdomarna globalt idag, över 500 miljoner människor är diagnostiserade över hela världen. På grund av bristen av förebyggande åtgärder löper mer än 30 procent av den vuxna befolkningen i Sverige risk att utveckla diabetes under sin livstid. Den estimerade kostnaden för det svenska samhället är 300 miljoner per år. För att vända trenden behövs tillgång till enkla och tillgängliga insatser som kan ge en träffsäker prognos och säkerställa att de som löper hög risk att drabbas kan få hjälp att göra nya hälsosamma val i sitt liv. 

– Vi riktade våra insatser mot det gemensamma målet, att hitta ett sätt att identifiera individer som löper risk att utveckla metaboliska sjukdomar, som T2 diabetes. Genom att kombinera medicinsk vetenskap med digitalisering förbättrade vi befintliga metoder genom att nyttja kraften i toppmoderna maskininlärningsmodeller, säger Per-Dimitri Sønderland, Data Scientist på Knowit.

KnowRisc, ett mätverktyg för T2 diabetes, är lösningen som presenteras på SAS Global Hackathon 2022. Verktyget använder verifierade mätpunkter och variabler för att förutspå om individer löper risk att utveckla T2 diabetes. Genom att träna maskininlärning, kombinerat med visualisering och SAS Viaya skapades en djupare förståelse till varför diabetes utvecklas och hur risken kan minska.

Vårt partnerskap med Health Integrator är ett bevis på hur teknik och digitalisering kan integreras i sjukvården för att säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.

Christina Johansson

Head of Communications