Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

PRESSMEDDELANDE

Knowit förvärvar mjukvaruteknikbolaget Swedspot

REGULATORISKA

Knowit AB förvärvar Swedspot, ett bolag med starkt fokus på programvaruutveckling för bilindustrin. Bolaget har cirka 40 anställda och är baserat i Göteborg samt Trollhättan. Swedspot blir ett viktigt tillskott till Knowits affärsområde Connectivity, och kompletterar befintliga erbjudanden inom embedded systems med såväl bred kompetens inom programvaruutveckling som en unik plattform med smarta tjänster för uppkopplade fordon.

Efterfrågan på modern uppkopplad teknik inom industribolag generellt, och bilindustrin specifikt är stark och växer i takt med en högre grad av digitalisering och en ökad innovationstakt. Knowit Connectivity är ett affärsområde inom Knowit med ett starkt erbjudande inom högteknologisk mjukvaruutveckling, inbäddade system och molnapplikationer. Knowit Connectivity har idag cirka 700 medarbetare som stöttar kunder i industriföretag inom telekom, fordon och tillverkning med expertis och utveckling för en uppkopplad värld. Verksamheten är etablerad i Norden och Polen samt en mindre enhet i Tyskland.

- Vi är glada över att få hälsa nya kollegor från Swedspot välkomna till oss på Knowit Connectivity. Vi ser fram emot att tillsammans bli en ännu viktigare partner till både befintliga och nya kunder. Genom att kombinera Swedspots seniora kompetens och starka marknadsposition med Knowits befintliga erbjudande inom smarta fordon och inbäddade system blir vårt kunderbjudande ännu mer relevant, från rådgivning, utveckling och implementering, säger Annika Nordlander, affärsområdeschef Knowit Connectivity.

Swedspot är ett mjukvaruteknikföretag som skapar lösningar för smart mobilitet. Bolaget designar, utvecklar, och underhåller komplexa lösningar för en mängd olika industriområden som fordon, transport och energi. Swedspot har flera attraktiva lösningar med Googles Android teknik som bas, vilket är en växande marknad där flera större aktörer idag går mot denna teknik för sina infotainmentsystem.

Nuvarande vd för Swedspot, Niclas Lindmark, kommer även fortsatt att leda verksamheten samt ansvara för den succesiva integrationen och utvecklingen tillsammans med Knowit Connectivity. Niclas kommer i den nya rollen att ingå i ledningsgruppen för affärsområde Knowit Connectivity.

- Swedspot har genom åren byggt en unik position med specifik kompetens inom mjukvaruutveckling för industrin och arbetar nära våra kunder i agila, snabba projekt. Vi är nu mogna att ta nästa steg och ser en stor potential att både bygga vidare på vårt erbjudande och nå en större marknad tillsammans med Knowit. I vår dialog med Knowit har vi också tydligt sett att våra företagskulturer stämmer väl överens. Vi delar tanken om en decentraliserad företagskultur och vision att skapa långsiktigt värde för både kunder, medarbetare och samhälle. Vi ser fram emot att bli en del av Knowit som har ett starkt varumärke och är på en spännande tillväxtresa, säger Niclas Lindmark, VD Swedspot.

Förvärvet är beräknat att slutföras i månadsskiftet maj/juni och verksamheten inom Swedspot kommer successivt bli en verksamhet under varumärket Knowit.

Christina Johansson

Head of Communications