Hur är det att gå på Kungsholmens västra gymnasium? Vad säger eleverna själva om transport- och fordonsgymnasiet? Tänk dig att du går i nian och ska välja gymnasieskola. Bara i Stockholms stad har du 100 skolor att väja mellan och dessutom ska du hitta rätt i myllret av program. Känns det snurrigt? Det är här Gymnasieboten kommer in i bilden. En hjälpande hand för dig som ska välja gymnasieskola.

Gymnasieboten – din guide i gymnasievalet

För att förenkla gymnasievalet för blivande elever hjälpte vi Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad att ta fram en chattbot som guidar bland stadens kommunala skolor och program. Gymnasieboten ger svar på hur det är att gå på de olika skolorna och om programmen som finns att söka där. För vissa skolor tog vi fram filmer där elever berättar hur det är att gå där. Vår research hade visat att detta var en av de saker som blivande gymnasieelever värdesatte högst – att höra vad befintliga elever tycker om sina skolor.

Förutom information om skolor och program kan användarna få svar på vanliga frågor kring gymnasievalet, till exempel hur behörighet eller meritvärde fungerar. Sammantaget syftar innehållet till att hjälpa eleverna att välja rätt från början och minska stressen kring gymnasievalet.

Tonalitet – en kompis som hjälper dig på traven

En chattbot riktad till världens kanske kräsnaste målgrupp, niondeklassare i 15–16-årsåldern, behöver ha ett visst tonläge. Därför satte vi tidigt upp ett antal vägledande principer för konversationen; bland annat att boten skulle kännas som att den var på mottagarens sida. Lite som ett omtänksamt storasyskon eller en kompis med koll på läget.

Det fungerar till exempel inte att snöa in på detaljer om skolors värdegrunder eller redovisa pedagogiska modeller. I stället är det pigga raka svar som gäller. Som driver konversationen framåt.

Bakom kulisserna

Gymnasieboten är utvecklad för Facebook Messenger och består av ett förbestämt flöde där användaren stegar sig fram mellan olika val. Det finns också en AI-del där användaren kan ställa öppna frågor vilket i sin tur möjliggör träning av boten.

I Gymnasiebotens fall kan vi följa upp återkommande frågeställningar, till exempel kring skolmat och öppet hus och därmed förbättra och addera innehåll efterhand.

"Roligt att det kändes som en schysst person." /15-årig elev
Kontakta oss
Urban Nyblom
Business Director, Knowit Experience Stockholm
Kontakta mig
Kontakta mig

Till toppen