Idrottsvärlden måste börja prata om mens

Varför pratas det så lite om mens och träning i idrottsföreningar? Hur tjejer mår och prestationsförmågan påverkas? De frågorna ställde sig Libresse, som har en långsiktig ambition att bryta tabun och åstadkomma attitydförändringar kring mens i samhället. För att bryta menstabut inom idrotten skapade vi Mensutmaningen. 

Ett initiativ där landets idrottsföreningar uppmanades att börja jobba aktivt kring mensfrågor genom kunskap, dialog och förändrade rutiner. Allt för att sätta mensfrågan på agendan och samtidigt öka lojaliteten och kännedomen för varumärket Libresse.

Mensutmaningen.se – kampanjens nav

Som ambassadör för kampanjen valde vi FC Rosengård- och landslagsspelaren Lotta Schelin, en stor förebild för många idrottande tjejer. Schelin fick agera opinionsbildare i breda kanaler medan vi i riktad annonsering i sociala medier försökte nå förändring på gräsrotsnivå – bland föreningarnas ledare och unga tjejer. Som nav i kampanjen skapade vi sajten mensutmaningen.se. Här fanns mensinformation, tips på alternativ träning och praktiska råd till tränare så att klubbarna kunde börja jobba aktivt med frågan.

På webbplatsen delade också Lotta Schelin och FC Rosengård med sig av egna erfarenheter så att föreningar bättre kunde förstå vad de kunde göra rent praktiskt. Alla som anmälde sig till utmaningen fick ett startpaket mensskydd från Libresse som tack och möjlighet att vinna 10 000 kr till lag- eller klubbkassan. Deltagarna fick även ett toolkit för att sprida ordet i sociala medier och uppmanades att utmana andra klubbar.

Resultatet – en nordisk succé

Mensutmaningen har sedan starten 2017 engagerat hundratals lag och föreningar. Det är nu en långsiktig nordisk kampanj för Libresse – i Norge frontar till exempel handbollslaget Vipers med landslagsstjärnan Malin Aune; i Finland simmaren och olympiern Jenna Laukkanen. Kampanjen har rönt stor kännedom i målgruppen kvinnor 12-24 år och Libresse har i mätningar sett en uppgång som ett socialt ansvarstagande företag. 

Med draghjälp av Mensutmaningen lyckades dessutom Libresse öka sin marknadsandel med 2% jämfört med föregående år och passerade därmed den närmaste konkurrenten. Men framförallt har Mensutmaningen bidraget till att åstadkomma en förändring inom idrottsvärlden. Allt från fotbollsföreningar till judoklubbar har engagerat sig i ämnet och bindor och tamponger har börjat leta sig ner i allt fler tränar- och sjukvårdsväskor. Och viktigast av allt: tjejer och deras tränare och ledare har börjat prata med varandra om mens.

Kontakta oss
Urban Nyblom
Business Director, Knowit Experience Stockholm
Kontakta mig
Kontakta mig

Till toppen