Digitalterapi

Digitalterapi är podcasten där vi djupdyker i digital kunskap med gäster från olika branscher och bakgrund. FM är vår terapeut som tillsammans med gästerna fördjupar våra kunskaper och förståelse för ämnen inom digitala kundupplevelser, e-commerce, e-hälsa, design och teknik.

Digitalterapi Patrik Fältström

#32 Allt du behöver veta om Cybersäkerhet (del 2)

FM och säkerhetsexperten Patrik "Paf" Fältström från Netnod fortsätter att utforska ämnet cybersäkerhet och integritet. Medan föregående avsnitt tog upp cybersäkerhet på en mer övergripande nivå, är fokus nu på att identifiera och diskutera konkreta problem inom området. Fältström presenterar tre specifika problem och deras lösningar, samt ger råd om hur man kan förbättra cybersäkerheten. Följ med oss när vi utforskar vägen mot en bättre och säkrare digital framtid!


Digitalterapi cybersäkerhet

#31 Allt du behöver veta om Cybersäkerhet (del 1)

FM snackar med Patrik Fällström, säkerhetsskyddsansvarig på Netnode som är en av Sveriges tyngsta experter inom cybersäkerhet och privacy. Fällström har gedigen erfarenhet inom området och har hanterat flera stora incidenter inom dataskydd genom åren. Han betonar vikten av tillgänglighet och funktion i cybersäkerhet, utöver konfidentialitet. In och lyssna på ett riktigt spännande och lärorikt podavsnitt!

 

Annika Bäckström - Digitalterapi

#30 Kreativ AI: En illustratörs resa med Midjourney

FM snackar med Annika Bäckström om AI från en illustratörs synvinkel. Annika delar med sig av sina insikter om AI-verktyg, syntetisk AI-konst och hur man skriver riktigt bra promptar. Vem äger egentligen bilderna? Vi nystar i hur rättigheterna skiljer sig på de olika AI-verktygen. Missa inte detta inspirerande avsnitt om kreativ användning av AI! Ps. Spana in Annikas Instagramkonto @annikan.ai där hon postar coola AI-genererade bilder.

 

Christian Landgren, vd Iteam

#29 AI-uppropet och möjligheter vs risker med AI

I det här avsnittet pratar vi med Christian Landgren som är programmerare, vd och grundare av Iteam samt rådgivare till regeringen i digitala frågor. Vi pratar om AI-uppropet och möjligheter vs risker gällande AI och om hur vi redan nu använder AI för att underlätta det dagliga jobbet. Varför skrev Christian på AI-uppropet när han i övrigt tycker digitaliseringen går för långsamt? Det och mycket mer spännande i detta övermäktiga avsnitt av Digitalterapi!

 

#28 Sustainable tech
 – hur kod påverkar miljön

Hur funkar ett hållbart Internet? Vad är egentligen sustainable tech? Vad menar man med att internet är det sjätte största landet när det kommer till CO2 utsläpp? Här talar vi om hur man gör mer hållbar kod och om Internet i sig drar onödig energi? Magnus Österhult, Head of Tech ger massor av tips om hur man bör gå tillväga för att koda mer miljövänligt och göra sajten både mer hållbar och snabbare. Win-Win!

 

#27 Vad tycker egentligen Hemnet om Hemnetknarkarna?

Med 60 miljoner besökare och 90% av marknaden är Hemnet en JÄTTE inom bostadsmarknaden. Vi pratar med Niklas Fischerström, Head of User Research på Hemnet om vad som driver dom framåt? Hur ska det gå nu när marknaden är på väg neråt hur hanterar dom det? Och vad tycker dom egentligen om Hemnetknarkarna på Instagram? Det och mycket mer i detta sköna avsnitt med Sveriges största bostadsplattform.

#26 Förebyggande digital hälsovård med Health Integrator

Vi snackar med Batool Ahmad på startupen Health Integrator, som hjälper individer som är i risk att utveckla metabola sjukdomar genom förebyggande digital hälsovård. 

Hur förflyttar man individer som är i riskzon till friskzon genom beteendeförändring och digitala hälsoprogram?

Allt det och mycket mer om digital hälsa får vi reda på i det här intressanta avsnittet av Digitalterapi. Trevlig lyssning!

#25 Maria Svantemark om Sustainlab och färsk hållbarhetsdata

Vi pratar med Maria på SustainLab, en startup som hjälper företag att få ut hållbarhetsdata i realtid så att företag kan lägga mer tid på att accelerera förändring. - Don´t be an asshole! Maria ger flera hållbarhetstips och svarar på vad hon hade gjort för förändringar om hon hade blivit statsminister. Ett avsnitt för dig som är intresserad av hur du och ditt företag kan göra skillnad med hållbarhetsarbete och bidra till att rädda världen!

 

Maria Mungenast

#24 Cancerfondens lyckade SEO-satsning med Maria Mungenast 

Hur får man hela organisationen att tänka SEO? Och hur lär man sig förstå sina målgrupper, vad dom har för problem och varför dom söker på det dom söker? 37 lärorika minuter med Maria Mungenast och Hugo Kollind som ger konkreta tips på hur du och din organisation blir bättre på SEO. Det ger stor effekt att arbeta med sökordsoptimering och är dessutom förvånansvärt kul!

John Wilander, författare

#23 Sci-Fi, cybersäkerhet och boksläpp med John Wilander

John är nybliven författare och har precis släppt boken ´IDENTIFIED: A hacker thriller´. Förutom att vara författare så jobbar han med cybersäkerhet på en större firma i Silicon Valley. Vi går igenom tips hur man kan skydda sig på nätet och varför ett globalt BankID inte är en bra ide och andra IT-tunga frågor.

Ulla-Karin Barret, Brand Strategist, Knowit

#22 Trendrapport från Cannes Lions med Ulla-Karin Barret

Hur får man egentligen människor att känna något för varumärken, på riktigt? Och hur kan man genom kreativitet skapa långsiktiga, digitala och hållbara affärer i en ängslig och trendkänslig värld? Det om något vet Ulla-Karin som här pratar om sina spaningar på Cannes Lions.

 

Måns Jonasson, Creative Brand Manager, Internetstiftelsen

#21 Från ZC Spectrum till Internetstiftelsen med Måns Jonasson

Måns Jonasson är Creative Brand Manager på Internetstiftelsen och blev datafrälst i tidig ålder då han fick en ZX Spectrum av sin mamma. Vad är Internetstiftelsen för en organisation egentligen? Visste du till exempel att det är dom som producerar Svenskarna och Internet och Bredbandskollen? Samt en terabyte mer saker.

 
Isac Lagerblad, Frontendutvecklare, Knowit

#20 Isac Lagerblad – frontendaren som brinner för tillgänglighet

Isac Lagerblad som redan 2002 började arbeta som utvecklare, snöade in på html-standarder och vikten av att bygga rätt från första början. Isac har gått i bräschen gällande tillgänglighet och en av hans drivkrafter är att lära ut och se andra utvecklares aha-upplevelser.

 

Viktor Adolphson, polisinspektör

#19 Mannen bakom Twitterkontot @YB_södermalm – Viktor Adolphson

Polisinspektör Viktor Adolphson har med sina 184.000 följare det 12:e största Twitterkontot i Sverige. Han startade @YB_södermalm för att lyfta polisens närvaro och öka transparens för allmänheten. Hans tweets rör upp känslor men med målet inställt på att folk ska få insyn i polisyrket, får han kraft att köra vidare.

Carl Löjdqvist, Head of Performance, Knowit Experience

#18 Carl Löjdqvist om affärsnyttan & kraften av data

Carl Löjdqvist är Head of Performance på Knowit Experience. Vi snackar om affärsnyttan och kraften av datan, Google Analytics och utmanaren Piwik Pro, begränsningar med GDPR och juridiken, AI / Machine Learning och vikten av att bryta ner data till mätbara KPIer.

 
Charlotte Holmen, grundare & vd, WeTal

#17 Charlotte Holmen, vd WeTal – jobbsök för kodare av kodare

Efter 10 år som Frontendutvecklare startade Charlotte Holmen upp WeTal – en plattform för kodare av kodare. Programmerare matchas med olika företags lediga tjänster. Vilka utmaningar ser vi för utvecklare och vilket kompetensbehov kommer att finnas i framtiden? 

 
Dennis Adolfi, Knowit, specialist på Umbraco

#16 Umbraco-proffset Dennis Adolfi om utmaningarna inom tech-branschen

BE-utvecklare Dennis Adolfi snackar om utmaningarna i tech-branschen och vikten av att dela med sig av sina kunskaper. Vad är det som skiljer Umbraco från andra CMS? Hur fungerar det med en community-baserad tjänst? Och kanske viktigaste frågan av dem alla – vad det innebär att vara Umbraco MVP?

 
Unn Swanström, UX-designer, Mojang Studios

#15 Unn Swanström om livet som UX-designer på Minecraft

Unn Swanström är senior UX-designer på Mojang Studios och arbetar med användarvänlighet på ett av världens största spel – Minecraft. Vi snackar om spelbranschen i sin helhet, om att lyssna på sitt community och hur man ska göra spel tillgängligt för alla. Hur blir man egentligen UX-designer på ett spelbolag? Hur ser teamet ut på Mojang Studios?

 
John Lidell, Tech Director, Knowit

#14 John Lidell delar sina trendspaningar inom tech-branschen

Häng med på John Lidells resa i techbranschen – från att utveckla klippdockor på nätet till att idag jobba med strategi och sälj på Nordens största digitalbyrå, Knowit Experience. Utvecklare har flyttats från sist i produktionsledet till att vara framstående beslutsfattare i ledningsgrupper. Vad har hänt de senaste decenniet och vilka blir de nya trenderna?

 
Paulina Modlitba, grundare, We Should Be Friends

#13 Paulina Modlitba om digitala höjdpunkter 2021

Paulina Modlitba tillsammans med FM undersöker de digitala höjdpunkter från 2021. Det sias om att 2022 blir de osexiga start-up’ens år och att Greentech kommer kliva fram. Innovation boomar i spåret efter pandemin och man ser hur tekniker samverkar och metaverse, blockkedjor, NFTs mm boomar samtidigt. 

 
Mikael Mahlberg, PR & Communications Manager, Candela Technologies

#12 Mikael Mahlberg om hur Candela jobbar framgångsrikt med digitala kanaler

Mikael Mahlberg, PR och Communications Manager på Candela Technologies berättar hur coola elbåtsproducenten Candela jobbar framgångsrikt med sina digitala kanaler. De lyckas också sälja sin svindyra båt (som 'flyger' över vattenytan) online, utan att någon ens har provkört den. Hur gör man det och vad vi kan vi lära oss av dem?

 
Åsa Schwarz, Knowit & Lena Karlin, författare

#11 Åsa Schwarz & Lena Karlin om cybersäkerhet och AI förordningen

Åsa Schwarz på Knowit pratar cybersäkerhet och den nya AI Förordningen från EU som började gälla i somras. Hur väl rustade är vi egentligen för attacker? Lena Karlin, medförfattare till boken Dockfabriken, är också gäst i podden. Boken utforskar en framtid med AI och de etiska gränsdragningar som då dyker upp.

 
Petter Hellevik, vd, Zizr

#9 Petter Hellevik om hur Zizr bidrar till reducering av onödig frakt & avfall

Petter Hellevik, vd på Zizr snackar om deras tjänst som ska reducera onödig produktion, frakt och avfall för kläder och skor. Tjänsten ska med hjälp av AI ge enskilda konsumenter storleksrekommendationer utifrån köp- och returhistorik i olika e-handlar. Vad händer egentligen med alla dessa returer, skickas de ut till andra kunder eller landar de på soptippen?

 
Maxwell Stanford

#8 Maxwell Stanford om Schrems 2, cookies & Matomo

Maxwell Stanford, Head of Performance på Knowit Experience Stockholm pratar Schrems 2, cookies, Matomo och vad du behöver göra för att få din Google Analytics-uppsättning compliant med GDPR. Vad är egentligen server side tagging och varför är det lösningen på problemet?

 
Jimmy Herdberg, Digital Artist Founder, Atacac

#7 Jimmy Herdberg om framtidens digitala klädbransch med Atacac

Jimmy Herdberg har en bakgrund att skapa digitala upplevelser av olika modehus. Idag är han en del av Atacac, ett slags laboratorium som har till syfte att utveckla klädbranschen genom att utmana gränser och inspirera till förändring. Vi siar om hur klädbranschen kommer att se ut i framtiden, är det sista steget digitala kläder vi köper för metaverse?

 
Anya Ernest, Exploration Lead, Polestar

#6 Anya Ernest om interfacedesign och att jobba med servicedesign på Polestars elbilar

Vi pratar om medvetna val, röststyrning och interfacedesign med Anya Ernest som är Exploration Lead på Polestar och jobbar med service design på deras elbilar. Hur är det egentligen med elbilar och 'range anxiety'? Hur designar man bort rädslan och för vem, sig själv eller användaren?

 
Robin Lantz & Marcus Johansson, Lead Designers, Klarna

#5 Robin Lantz & Marcus Johansson om varför Klarnas tjänst är så användarvänlig

Hur skapar man en kultur som bygger på att vara disruptiv och ha högt i tak? Vi pratar med Robin och Marcus, som båda är Design Leads på Klarna. Vad ligger bakom framgången och hur man bygger en tjänst som är användarvänlig och smooth. Vad kan vi lära oss och vilka spännande trender ser de inom fintech och shopping mitt i e-handelsboomen?

 
Christian Karlander, Nordenchef, Instabox

#4 Christian Karlander om hur Instabox jobbar för att säkra kundnöjdheten

Christian Karlander, Nordenchef på Instabox säger att den stora utmaningen är logistiken och framför allt den sista biten innan leverans på slutadress, 'the last mile'. Tillsammans så utforskar vi hur man blir vald av slutkund och hur Instabox jobbar för att säkra kundnöjdheten. 

 
Anna-Karin Fossum, Head of Digital Experience, Ving

#3 Digitalisering och disruptiva affärsmodeller i resebranschen med Anna-Karin Fossum

Vi pratar digitalisering och disruptiva affärsmodeller i resebranschen med Anna-Karin Fossum, Head of Digital Experience at Nordic Leasure Travel Group (Ving). Anna-Karin har med sina mer än 20 års erfarenhet inom digitalt, tankar kring trender och möjligheter och vi lyckas även avhandla vaccinationspass och flygskam.

 
Martin Lexelius, utvecklare & Charlotta Klintmark, UX

#2 Martin Lexelius & Charlotta Klintmark om inkludering och tillgänglighetsanpassning

Har alla samma förutsättningar att sköta sina ärenden och handla på nätet? I detta avsnitt pratar vi med Charlotta Klintmark (UX) och Martin Lexelius (Utvecklare) om vad det innebär att tillgänglighetsanpassa sina digitala ytor och vad ska man tänka på. Vilka möjligheter kan det innebära att inkludera, istället för att utesluta ca 20% av alla användare?

 
Jenny Holmström, vd & medgrundare, Coupleness

#1 Jenny Holmström om relationsappen Coupleness

I vårt första poddavsnitt träffar vi Jenny Holmström, vd och medgrundare av relationsappen Coupleness. Hennes mission är att göra det enkelt för par att aktivt investera i sin relation. Vi pratar om hur man bygger en app som användare inte bara använder, utan också älskar och om att förbättra sin relation genom mikrovanor och digital nudging.

 
Till toppen