En av Sveriges mest besökta webbplatser – 1177 Vårdguiden – har fått en ny plattform

Publicerad 12 apr 2019

En av Sveriges största webbplatser 1177 Vårdguiden har fått ett nytt utseende och en ny teknisk plattform. Och det är Knowit som ligger bakom utvecklingen.

Med 12 miljoner besök i månaden är 1177 Vårdguiden en av Sveriges största och viktigaste webbplatser för information om vård och hälsa. Här kan allmänheten söka information, logga in för att boka vårdbesök, förnya recept eller se sin egen journal. För några veckor sedan fick webbplatsen ett helt nytt utseende och en ny teknisk plattform.

– Vi är oerhört stolta över att framgångsrikt ha utvecklat en av Sveriges mest besökta webbplatser på en helt ny teknisk plattform. Men egentligen har vi byggt en gemensam plattform för en rad olika webbplatser – där 1177 Vårdguiden är kronan på verket, säger Sebastian Vidovic som är kundansvarig för uppdraget på Knowit och arbetar inom affärsområdet Experience.

De webbplatser och tjänster som kommer att ligga på den nya plattformen är:

Ökad användarvänlighet och enkelt att lägga till nya funktioner

Den nya plattformen ger inte bara en ökad stabilitet ur ett drifts- och förvaltningsperspektiv för en rad olika webbplatser inom e-hälsa. Webbplatserna blir också enklare att utveckla i framtiden.

– En viktig komponent i projektet har varit att skapa en plattform som ger förutsättningar att arbeta med kontinuerlig vidareutveckling av webbplatsen. Vi har även varit lyhörda för att redaktörerna ska få ett effektivt verktyg som löser deras kommunikationsbehov, säger Sebastian Vidovic på Knowit.

Ett modernt samarbete med intressenter från 21 olika landsting

Arbetet med att bygga den nya plattformen har varit både ett agilt och tvärfunktionellt samarbete. En aspekt som bidrog till komplexiteten i projektet är beställaren – 21 olika landsting med en rad olika intressenter.

– Vi har haft ett väldigt tight samarbete med kunden där vi har satt ihop tvärfunktionella team, där alla har varit specialister inom sina områden. Ihop med ett agilt arbetssätt har det varit nyckeln till ett framgångsrikt projekt, säger Sebastian Vidovic.

Det agila arbetssättet innebär att projektet har brytits ner i mindre leveranser (3-veckors sprintar). Där den första webbplatsen Umo.se tog relativt lång tid att bygga – medan 1177 Vårdguiden utvecklades på rekordtid – trots att det var den största webbplatsen i projektet.

En robot som sköter migreringen

Ett annat fokus i projektet har varit att jobba tids- och kostnadseffektivt. Förutom en rad automatiserade tester av webbplatserna har man använt sig av en administrativ robot för att migrera allt innehåll.

– Vårdguiden innehåller tusentals  sidor och det är viktigt att det som står där är korrekt, både medicinskt och språkligt. Roboten minimerar tråkigt jobb och eliminerar den mänskliga faktorn. 

Säkerhet och tillgänglighet viktiga komponenter

Tillgänglighet är en viktig del när man bygger Sveriges största mötesplatser för e-hälsa. Både vad gäller design, gränssnitt och innehåll. Därför har teamet testat webbplatserna både utifrån teknisk tillgänglighet men också genom användartester med personer som har olika funktionsvariationer.

– Vi är väldigt stolta över det här projektet som ligger nära Knowits vision om ett hållbart och mänskligt samhälle genom digitalisering och innovation, säger Sebastian Vidovic.

Säkerheten har också varit av högsta prioritet genom hela projektet med avancerade och automatiserade tester.

– Vi har även lasttestat för att testa webbplatsens kapacitet. Vad händer om 100 000 svenskar får influensan? Då är 1177 den viktigaste kanalen för självservice.

Vill du veta mer?
Christina Johansson
Head of Communications
Kontakta mig
Kontakta mig

Till toppen