Så väljer du ett säkert lösenord

Publicerad 09 feb 2018

Åsa Schwarz, säkerhetsexpert på Knowit, medverkade i Aftonbladet TV idag och kom med handfasta tips om lösenordssäkerhet: "Ha riktigt långa lösenord och byt dem först när du misstänker att de kommit i fel händer."

En undersökning från SIFO visar att tre av tio svenskar återanvänder samma lösenord i flera olika nättjänster.

- Om man har samma lösenord exempelvis på jobbmejlen och en privat nättjänst ökar risken att någon kommer åt uppgifterna och använder dem för att logga in, säger Åsa Schwarz.

Hennes främsta tips är att använda långa lösenord - gärna hela meningar.

- Jag hörde om en ornitolog som hade namnet på en fågel, första året han såg den, namnet på en annan fågel på latin och första året han såg den. Eftersom det var viktigt för honom kom han lätt ihåg det, berättar Åsa.

Om man har ett sådant långt, säkert lösenord behöver man inte byta det så ofta, utan kan behålla det så länge man inte misstänker att någon har kommit åt det. 

Andra tips från Åsa är att aldrig ha samma lösenord till flera viktiga ställen; däremot kan man ha ett slasklösenord till oviktiga platser, till exempel där man laddar ned artiklar. Man kan också använda tekniska hjälpmedel, som lösenordshanterare, om man har svårt att komma ihåg lösenorden - och det är bra att använda tvåfaktorsautentisering när det går.

Se inslaget med Åsa här.

Till toppen