Hur säkerställer vi rättvisa och jämställdhet när besluten flyttas till robotar?

Publicerad 03 jul 2019

Knowit inledde Almedalsveckan under tisdagen tillsammans med Dagens industri med en debatt där en engagerad panel diskuterade om AI-tekniken och hur vi säkerställer rättvisa och jämställdhet när besluten flyttas till robotar. Dagens industri har skrivit en artikel om debatten.

Anna Felländer, medgrundare AI Sustainability Center, var en av deltagarna i panelen och förklarar att AI är annorlunda gentemot annan teknik då algoritmerna är självlärande men med ett regelverk som än så länge släpar efter. Revolutionen för AI-tekniken är påtaglig redan nu och det är stora förändringar som kommer att ske i framtiden. Det är inte bara företag som kommer påverkas av den artificiella intelligensen. Det kommer påverka offentlig sektor, politik och inte minst oss de vanliga medborgarna.

Enligt panelen har teknologin rusat lite för snabbt. AI möjliggör en transformation men utmaningen blir att jobba med teknikutveckling och policyutveckling samtidigt och det kommer kräva mycket från företagen. De anser även att AI har handlat mest om ingenjörs-AI och den andra sidan av myntet, humanistisk AI, har inte fått lika mycket uppvaktning.

Medverkande:

  • Ishtar Touailat, AI- och innovationschef, Techbuddy
  • Fredrik Heintz, AI-forskare, Linköpings Universitet
  • Per Wallentin, Vd, Knowit
  • Andreas Aurelius, Enhetschef, Vinnova
  • Anna Felländer, Medgrundare, AI Sustainability Center
  • Pontus Herin, Journalist och moderator, Dagens industri

 

Läs hela artikeln på Dagens industri, här.

För dig som inte var på plats och vill ta del av hela seminariet, kan du se debatten här.

Till toppen