Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

CASE

MKB

Ökad effektivitet och flexibilitet med kundspecifika appar

OFFENTLIG SEKTOR

Genom att skapa förutsättningar för att lättare addera kundspecifika applikationer till Malmös Kommunala Bostäder standardiserade verksamhetssystem öppnade vi upp möjlighet till ökad effektivitet, flexibilitet och kontroll över data och system.

Turning torso, byggnad i Malmö
Bild på ett lägenhetshus

Funktionaliteten behövde anpassas

MKB är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag med cirka 350 anställda, ungefär 26 000 lägenheter och över 1 000 kommersiella lokaler. Bolaget ägs av Malmö stad och runt 60 000 Malmöbor bor i en MKB-lägenhet.

MKB har ett verksamhetssystem där de hanterare uthyrningar, lägenhetsrenoveringar, hyresgästinformation, affärsdata, med mera. Verksamhetssystemet täcker, i kombination med individuella SaaS-integrationer, bolagets behov av mjukvarustöd för verksamheten.

Utmaningen de hade, var att systemet levererades med färdig funktionalitet – funktionalitet som inte var exakt det som behövdes. Därför har MKB låtit utveckla ytterligare funktionalitet i form av individuella SaaS-integrationer. De nya funktionerna blev dock främmande komponenter som belastade systemet och krävde övervakning vid uppdateringar. Det gjorde att kostnaderna för att underhålla de tillförda funktionaliteterna ökade och MKB var helt beroende sin leverantör. Dessutom hade MKB problem med komma åt sin egen data i SaaS-lösningarna. 


Ökad flexibilitet med Azure

Lösningen var att utveckla ett abstraktionslager som möjliggjorde en ökad flexibilitet. Abstraktionslagret möjliggjorde informationsutbyte inom verksamhetssystemet och med de olika SaaS-lösningarna. Genom att använda Azure Integration Services, utvecklade Knowit abstraktionslagret samt adaptrar med funktioner för att presentera data i MKBs egna användargränssnitt, även när informationen hämtades från leverantörens system. Dessa adaptrar implementerades med Azure Functions.  

För att MKB enklare skulle få kontroll över sin data skapade Knowit lagringstabeller och integrerade MS SQL-servrar vilket gav dem kontroll av och tillgång till data vilket möjliggjorde bättre förståelse för systemets prestanda. 


MKB har kontroll över system och data som lett till kostnadsbesparingar

Lösningen Knowit utvecklade var event-baserad, vilket ger ett robustare system med färre driftsstopp. En annan fördel med lösningen är att MKB kan skapa nya funktioner utan egen djup kunskap om hela systemet, vilket möjliggör billigare utveckling och en snabbare time to market. Många processer har också automatiserats vilket har ökat användarvänligheten. Knowit tog också ansvar för att genomföra utbildningar i ämnen som Cloud, Azure, GitHub, utveckling och underhåll. 

Vinsterna för MKB var att de tog kontroll över sitt eget system och sin egen data, samtidigt som tiden för att utveckla ny funktionalitet minskade avsevärt. Systemets övergripande stabilitet förbättrades och de individuella SaaS-lösningarna kan utnyttjas fullt ut. Förutom kostnadsbesparingarna som den ny lösningen inneburit har också möjligheten att anpassa systemet efter MKBs behov ökat. Uthyrningsprocessen, är nu nästan helt automatiserad, vilket gör att de kan fokusera på andra kundsupportfrågor. Det har i sin tur förbättrat arbetsmiljön för MKBs medarbetare.

Så bidrar lösningen till Agenda 2030

Mål 11: Hållbara städer och samhällen: Lösningen har inneburit en minskad arbetsbelastning och en förbättrad arbetsmiljö för MKB:s medarbetare. De tids- och kostnadsbesparingar som gjorts kan läggas på andra viktiga delar inom verksamheten. MKB har nu bättre kontroll över sina system och viktig data som rör kunderna och kan enklare utveckla funktionalitet efter behov.

SDG 11

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig?

Slå en signal eller skicka ett meddelande så kontaktar jag dig.

Fredrik Sävenborg

Sales