Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

NYHET

Per Wallentin i paneldebatt: Full fart framåt för digitaliseringsprojekt

– Många vi pratar med idag inser att hastigheten på digitaliseringen kommer att öka i samband med coronapandemin, vilket man får se som något positivt i det som just nu är jobbigt att gå igenom för oss alla, säger Per Wallentin, Knowits vd och koncernchef när han gästade Techarenans innovationssoffa.

Vi är många som arbetat på distans och nya arbetssätt har vuxit fram under den här våren. Det som skulle ha skett under en tio-årsperiod av digitalisering har nu istället skett på tre månader på tal om beteende och online.

– I samband med att vi är många som förändrat arbetssättet den senaste tiden så tänker jag att det behövs ett par-tre månader för att det ska skapas nya vanor hos oss. De vanor som vi tycker är vettiga är antagligen vanor som kommer att följa med oss vidare och stanna kvar där vi till exempel framöver förmodligen kommer att resa mindre för att nyttja videokonferenser än mer, precis så som vi gör idag. Vi kommer även fokusera mer på att ta hand om varandra och vår hälsa och i stället släppa på statusmarkörer som prylar och resande. Det blir en ökad kollektivism i samhället som jag tror är väldigt positivt.

Fysiska möten nödvändiga för att stimulera till innovation och kreativitet

Idag uteblir de allra flesta fysiska mötena och sker istället i det digitala rummet.

– Nu och framöver kommer vi att förstå vad vi gör online och vad vi gör när vi träffas på ett helt annat sätt. På Knowit har vi sett att effektiviteten har gått upp i samband med krisen. Det som vi ser skapar fördelar med det här sättet att arbeta på, enligt medarbetarundersökningar vi genomfört, är också att det blir ett bättre och mer hälsosamt förhållande mellan fritid och arbete på grund av att resandet minskar. Däremot är framtidsanalys, innovationskraft och kreativitet områden som lämpar sig dåligt för att arbeta på distans.

Nya digitala tjänster i spåren av pandemin

Det finns en del områden där vi förmodligen kommer se en hel del nya innovationer i spåren av den pågående pandemin. Det gäller till exempel tjänster inom e-hälsa där man både som företag och privatperson förmodligen blir mer benägen att prioritera att lägga mer resurser och pengar framöver. Det var därför extra roligt att det var ett par av dessa initiativ som belönades med priser i Techarenan Challenge igår (läs mer om vinnarbolagen).

Christina Johansson

Head of Communications