Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

NYHET

Knowits bidrag War on Cancer vinner pris i SAS Global Forum Hackathon

SAS Global Hackathon är ett innovationsevent som till en början arrangerades i Norden, men som i år har tagit steget och utvecklats till ett globalt event. I år anmälde sig ett tusental engagerande deltagare världen över att delta och ta fram bidrag. Knowits bidrag War on Cancer vann i år det globala priset inom kategorin startup.

SAS Global Hackathon är ett innovationsevent som lockar deltagare från hela världen i syfte att utveckla och ta fram innovativa tekniklösningar på utmaningar som kan utvecklas med dataanalys och AI.

Deltagare från över 70 länder med bakgrund inom näringsliv, akademi, offentlig sektor och ideella organisationer deltog i årets hackathon. Under hela 2021 har det funnits möjlighet att ta fram bidrag utifrån något av de tre globala kategorierna/innovationsspåren:

  • Data for Good (Samhällsnyttiga och humanitära lösningar)
  • Industri (Branschspecifika lösningar för sjukvård, offentlig sektor, tillverkande industrier, detaljhandeln, bank och finans, lantbruk, samt sport)
  • Startup-företag (Kombinerar idéer med entreprenörsanda i syfte att skapa innovativa och praktiska applikationer för marknaden och samhället)

 

Den 18 maj hölls finalen där de tre vinnande bidragen inom de globala kategorierna presenterades. Knowits bidrag War on Cancer stod sig starkt i konkurrensen och tog hem den ärofyllda vinsten.

Lösningen som Knowit-teamet tog fram, kan med hjälp av maskininlärning och prediktiv analys bidra till att i ett tidigt skede förebygga och förutse psykisk ohälsa i samband med cancer. Syftet är att skapa ett närmare och bättre stöd för de som på ett eller annat sätt drabbas av sjukdomen. Något som ger större möjlighet att behandla psykiska problem innan de uppstår.

– Alltför många drabbas tyvärr på ett eller annat sätt av cancer. En cancerresa påverkar både den fysiska och mentala hälsan, vilket ofta leder till psykisk ohälsa på ett eller annat sätt. Med War on Cancer önskar vi kunna hjälpa människor att få det stöd de behöver och samtidigt stötta och hjälpa vårdpersonal i att kunna möta de här människorna på bästa tänkbara sätt. Kan vi hjälpa någon med vår lösning, känns det fantastiskt, säger Sebastian Hermelin, en av medgrundarna till War on Cancer.

– Vi är otroligt stolta över att få ta emot priset och samtidigt bidra till något så viktigt, säger Johnny René Jensen, Knowits teamledare för bidraget.

Juryns motivering till vinsten lyder:

“This is a socially beneficial project that aims to improve the mental health of cancer patients.  It uses a powerful combination of survey, Natural Language Processing, and semantics analytics to assess the mental health. Conversational AI is used to offer an interactive element which is crucial for people in need of support and advice. The problem was well addressed and brought up the sensitive topic of cancer to attract attention and compassion. The way to address the theme was clear, using the necessary technologies to develop the idea.“

Christina Johansson

Head of Communications