Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

PRESSMEDDELANDE

Knowit och SOS Alarm i samarbete för att öka tryggheten i samhället

ICKE REGULATORISKA

SOS Alarm lanserade i månadsskiftet en 112-app. Appen har bland annat tagits fram för att människor ska kunna få snabb, relevant och pålitlig information om akuta händelser. Appen, som utvecklats i samarbete med Knowit, hade redan under den första lanseringsveckan fått stort genomslag hos allmänheten och kommit till stor användning vid flera 112-samtal.

Med hjälp av appen kan användaren ringa 112 och därmed skicka sin position till SOS Alarm. I appen kan man även få information om olyckor som sker i närheten, och ta emot VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) som pushnotiser. Det finns även information om andra viktiga kontaktkanaler och kristips, i syfte att både öka kunskapen och tryggheten hos allmänheten.

- Det finns många faror och orosmoment i vår omgivning. Appen finns där som en extra trygghet om någonting inträffar. Den ger information i realtid om till exempel en brand eller en bilolycka inträffar i din närhet. Det är en app som du förhoppningsvis aldrig behöver använda – men som kan rädda liv när krisen verkligen är framme, säger Niclas Cholodov, produktägare hos SOS Alarm.

SOS Alarm ansvarar för det nationella nödnumret 112 och säkerställer samt koordinerar hjälpinsatser där det behövs. Syftet med att utveckla 112-appen var att etablera ytterligare en kommunikationskanal med allmänheten.

Knowit har tillsammans med SOS Alarm både analyserat behovet samt utvecklat appen, som nu går över i förvaltning med dygnet runt support. Framöver kommer uppdraget innebära att löpande förbättra och anpassa funktionaliteten ytterligare baserat på den feedback som kommer in från användare.

- Det har varit ett spännande och väldigt meningsfullt uppdrag där vi har använt oss av många olika kompetensområden inom Knowit. Allt ifrån kravställning och projektledning till utvecklarkompetens, säkerhetsgranskning och testarbete. Det här är en tjänst som verkligen skapar nytta i samhället, vilket också är en del av Knowits vision om att skapa ett hållbart och mänskligt samhälle genom digitalisering och innovation, säger Camilla Landén som varit projektansvarig från Knowits sida.

SOS Alarms 112-app är gratis och finns att ladda ner både genom App Store och i Google Play.

Christina Johansson

Head of Communications