Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

NYHET

Cyberexpert Åsa Schwarz om säkerhetsriskerna med it-produkter i hemmen

I en intervju med SVT Nyheter föreslår Knowits cybersäkerhetsexpert Åsa Schwarz att it-produkter i hemmen som är kopplade till internet bör säkerhetsmärkas för att stoppa cyberattacker.

Uppkopplade produkter finns idag i vartannat hem i Sverige. Det kan vara alltifrån kylskåpet till spisen, dörrlåset, kaffebryggaren, bebismonitorn, tv:n, fjärrstyrningen till garageporten eller belysningen.

Listan över internetsakerna i hemmen, ”Internet of Things” (IoT), som cyberkriminella kan angripa kan göras nästan hur lång som helst. Och enligt Försvarets radioanstalt (FRA) ökar cyberangreppen mot Sverige.

Åsa Schwarz som är säkerhetskonsult på Knowit säger till SVT Nyheter att hon anser att tillverkarna av IoT-produkter bör säkerhetsmärka sina produkter och hållas ansvarig för säkerheten i sina produkter.

– Vi har inga krav på produkter när det gäller it-säkerhet. Vi behöver en ny lagstiftning och bättre konsumentupplysning. Vi måste ha säkra produkter. Det är ett stort säkerhetsproblem i dag, säger Åsa. 

I intervjun berättar Åsa att det inte bara är kunderna som blir drabbade av den dåliga säkerheten. IoT-produkterna i hemmen kan även utnyttjas vid belastningsattacker mot hela samhället.  

På samma sätt som det finns en elsäkerhetsmärkning bör det finnas en it-säkerhetsmärkning, menar hon.

Läs intervjun med Åsa Schwarz på SVT Nyheters webbplats

Christina Johansson

Head of Communications