Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

NYHET

AI ska hjälpa oss hitta rätt klädstorlek när vi nätshoppar

Ett stort problem inom e-handelsindustrin är produktreturerna som kommer av att vi handlar mer på nätet – något som tär på miljön och som inte är hållbart. Så mycket som 30-40 procent av allt vi klickar hem skickas tillbaka igen. Zizr, ett av Knowits innovationsprojekt, är en programvara baserad på AI som ska hjälpa kunder hitta rätt storlek och därmed minska returerna inom branschen.

Knowits kollega Petter Hellevik står bakom Zizr som är ett innovationsprojekt med syfte att hjälpa onlineshoppare hitta rätt storlek på kläder och skor direkt för att minska på de onödiga produktreturerna. Zizr är en programvara där artificiell intelligens (AI) används för att analysera kunders köphistorik. På det här sättet kan kunden få fram en digital ”storlekstvilling” för varje kroppsdel.

– Lösningen i sig är rätt så enkel rent tekniskt. Men det hela bygger på att branschen måste vara beredd på att våga dela data och tänka större för att vi ska kunna lösa de här enorma problemen, säger Petter.

Än så länge finns Zizr endast som testversion, men experter är mycket positiva till den här typen av ny teknologier och ser det som enda vägen för att få kunden att göra mer hållbara val.

Knowit är nu redo att ta Zizr och tekniken bakom till marknaden för att göra det lättare för konsumenterna att göra gröna val.

Christina Johansson

Head of Communications