Men du kan slappna av; de flesta av oss kommer inte att ersättas av en robot. Vi måste bara vänja oss vid tanken att dela jobbet med en. Detta gäller såväl låg- som höginkomsttagare. Exempelvis manschettfolket som arbetar med finansiell planering, läkare, lokförare, taxichaufförer och journalister.
”Ja, men jag jobbar ju med kreativa processer”
Det mest deprimerande är egentligen att undersökningar avslöjar att väldigt mycket av det vi gör på jobbet är rutinarbete. Bara fyra procent av våra aktiviteter kräver en kreativ insats, och knappt en tredjedel av de människor vi samarbetar med kräver att vi uppfattar känslor. Och om vi ska vara ärliga och riktigt trampa i klaveret; väldigt många av oss har kanske lika svårt att uppfatta känslor som en robot.
Vilka jobb kommer, och vilka kommer inte, att ersättas av maskiner?
Potentialen för artificiell intelligens och avancerade robotar ser vi redan idag i vår vardag. Automatisk incheckning på flygplatser, autopiloten som flyger flygplanet, skanning av passet när du kommer fram. Automatiseringen kommer emellertid att eliminera mycket få yrken under de nästkommande åren, men den kommer att få konsekvenser för nästan alla jobb i större eller mindre utsträckning. Robotiseringen har potential att förändra sektorer såsom hälsa och ekonomi. Båda dessa områden involverar en betydande del kunskapsbaserade arbetsuppgifter. Därför kommer en rad jobb att omdefinieras snarare än elimineras – åtminstone på kort sikt. Vi anser därför att det är fel att fokusera på vilka yrkesgrupper som kommer att dö ut. Det som är viktigt att fokusera på är vilka processer som sannolikt automatiseras, och hur affärsmodellen därmed måste förändras och arbetsbeskrivningar omdefinieras.