Vill du veta mer?
Urban Nyblom
Business Director, Knowit Experience Stockholm
Kontakta mig
Kontakta mig

Apparna kommer inte att försvinna utan blir viktigare – på ett annat sätt

Vad är det allra viktigaste du MÅSTE tänka på när du är verksam i en mobil värld och erbjuder eller konkurrerar med tjänster som bygger på molnteknik, globala ekosystem och extremt skalbara plattformar?

Är det här inget som ni håller på me? I så fall är det dags att börja reva seglen. En sak är säker: digitaliseringen kommer att fortsätta slå ut alla som väljer att strunta i den, medan den belönar de nyfikna, de som vågar tänka nytt och annorlunda. Med andra ord: du som läser det här ha framtiden på din sida!

Vad händer när de flesta former av interaktion går via mobilen?

Alltmer handlar om mobilen nu när mobilanvändningen ökar explosionsartat och mobilen går om alla andra plattformar. Mobilen blir medlet för en allt större andel av all samverkan, antingen det är mellan människor, mellan företag och människor eller mellan människor och saker. Det handlar om mikroögonblick där mobilen fungerar som katalysator för att något ska hända: när du kör in i parkeringshuset och debiteras automatiskt, när du ska kolla nyheterna eller när du ska köpa biljett till tunnelbana eller spårvagn.

Vi måste inte längre ha en app från Linas Matkasse, en från Posten och en från varje annan leverantör.

Varje gång jag sätter mig i bilen på morgonen eller på väg hem berättar Google automatiskt hur lång tid resan kommer att ta och visar mig en realtidsbild av köläget. Är det mycket trafik någonstans kan jag alltså välja en annan väg. Jag sätter också stort värde på appen från Bergen Parkering som automatiskt öppnar garageporten och berättar för mig hur mycket det kostat. De båda sistnämnda tjänsterna kan kategoriseras som ”personliga assistenter”.

Microsofts Cortina och VIV från före detta Apple-anställda bygger på artificiell intelligens och skapar smarta användargränssnitt till det mesta med hjälp av tredjepartsapplikationer. Volvo har till exempel redan använt artificiell intelligens i sin coola kampanj för nya Volvo V90. Där kan du prata med bilen och faktiskt vinna den.

Nu kommer the post app era

Apparna kommer inte att försvinna utan blir viktigare – på ett annat sätt. Hur bra en app är kommer att bedömas utifrån vilka värdefulla erfarenheter man som användare får utanför själva appen. Analysföretaget Gartner spår att 40 procent av all app-användning kommer att bygga på detta år 2020.

4 saker som de bästa kommer att vara bra på: 

1. Kundinsikt

Det är ofta mobilen kunderna har med sig och då måste vi förstå dem, vi måste veta vad de vill ska hända och hur – ska jag prata med appen? Ska jag trycka? Ska allt gå automatiskt?

2. Användarupplevelse och varumärkesupplevelse

Det är här DesignThinking-filosofin kommer till sin rätt. Det är avgörande att identifiera vilken kärnfunktionalitet en tjänst ska ge och vilken varumärkesupplevelse ni försöker ge användaren.

3. Big data och algoritmer

Framtiden handlar om att registrera beteenden, tolka beteenden, designa önskade lösningar och leverera det som ger både kunder och företag mest värde.

En annan trend är algoritmer som på sikt blir självledande. Programvaran tar egna beslut och lär sig nya saker allt eftersom (smartare företag än vårt kommer att utveckla detta; vi behöver bara ta det i bruk).

4. Nya affärsmodeller

Det avgörande är att förstå hur allt hänger ihop, var det finns pengar att tjäna, vad kunderna är villiga att betala för och hur tekniken kan arbeta åt oss. Digitaliseringen handlar om att ompröva det vi gör och hur vi gör det. Ompröva processer och affärsmodeller i ljuset av den digitala tekniken och kombinera den fysiska och virtuella verkligheten.

Vill du veta mer?
Urban Nyblom
Business Director, Knowit Experience Stockholm
Kontakta mig
Kontakta mig

Kritiskt för arbetsgivare att leverera goda användarupplevelser

”Containrar” ger både tillgänglighet, prestanda och säkerhet

Både appar och webbläsare blir smartare och kommer att kunna utföra många nya funktioner. Apparna kommer i högre grad att ha hybridform och följa med oss överallt – i bilen, på jobbet och hemma. De kommer att samla in data om vårt beteende, lära av våra vanor och handla utifrån det de har lärt sig. På så sätt skapar de förutsättningarna för automatisering, förenkling och effektivisering av våra vardagsvanor. För arbetsgivare blir detta kritiskt nödvändigt för att överleva i framtiden.

Stora konsekvenser för kostnadseffektivitet

Virtualiseringen banade väg för dagens molnplattformar, till exempel Microsoft Azure och Amazon EC2. Det gäller hela tiden att utnyttja mer av den tillgängliga kapaciteten i maskinvaran genom att dynamiskt skala upp processorkraft och minne efter behov.

I dag har vi mer eller mindre maximerat effektiviteten för virtualisering av maskinvara och det har dykt upp nya metoder för effektivisering. Den mest lovande är containrar. De är inte en direkt ersättning för virtualisering av maskinvara, utan snarare en virtualisering av själva operativsystemet. Det betyder att program kan köras i sin egen kontrollerbara miljö, oavsett om operativsystemet är Linux eller Windows eller om servern står i Oslo eller Tokyo.

Containrar möjliggör också extremt skalbara tjänster som nu kan utvecklas och drivas på ett smidigt sätt. Genom att arkitekturen och systemet delas upp i små, specialanpassade mikrotjänster blir det mycket enklare att utveckla appar och lösningar med god tillgänglighet och prestanda. När man kombinerar mikrotjänster med containrar har man också möjlighet att utveckla specialanpassade operativsystem till många lösningar. 

Goda användarupplevelser kräver avancerad teknik

Många molnplattformar har i dag ett bra stöd för sådana containrar och det ger oss samtidigt möjlighet att distribuera lösningarna över hela världen. Men detta är också förenat med utmaningar, inte minst krav på säkerhet. Med containrar har tekniken skapat förutsättningar för goda användarupplevelser i form av både prestanda, tillgänglighet och inte minst säkerhet.

Ta en morgonfika med någon av våra experter och utmana oss att hitta sätt att förbättra dina kritiska affärsprocesser.

Till toppen