Snabb rörlighet bland unga systemutvecklare ställer nya krav på arbetsgivare

Publicerad 14 mar 2019

För att attrahera och behålla framtidens talanger behöver arbetsgivare ha ett högre syfte med sitt arbete. Företag måste vara tydliga i sitt erbjudande när det bland annat gäller utvecklingsmöjligheter. Det menar Maria Börjesson, vd för Knowit Development, när hon delar med sig av de tydligaste trender som hon ser för systemutvecklare.

Dagens unga byter jobb ofta, i synnerhet utvecklare. Men det är inte nödvändigtvis ett tungt lönekuvert, personliga förmåner och drömmen om att bli chef som driver dem mellan 20 och 30 år. Viktiga faktorer är snarare att känna att man bidrar till ett högre syfte och utvecklas såväl personligt som professionellt.

Maria Börjesson, VD för Knowit Development AB, med fokus på systemutveckling och förvaltning genom agila leveransteam.

– Idag är det ett högt tryck på teknisk kompetens och en statistik från branschen säger att snittiden för en ung utvecklare på samma jobb är 1,3 år. För att attrahera och framförallt behålla framtidens talanger behöver arbetsgivare ha ett högre syfte med sitt arbete. Företag måste vara tydliga i sitt erbjudande när det gäller utvecklingsmöjligheter för sina anställda och visa hur de kan vara med och skapa förändring, något vi inom Knowit arbetat med och som vi ser har gett effekt.

Jag tror även att uthållighet, fokus och långsiktighet är viktiga faktorer för lärokurvan och för att lyckas med sin utveckling på ett hållbart sätt. Därav kan det vara klokt att stanna hos en och samma arbetsgivare i ett par år. När det gäller sjuktalen är det också främst de pykosomatiska besvären som ökar, och jag är övertygad om att den snabba förändringstakten bidrar. Så även för hälsan och balansen i livet och för att minska stresspåslaget av att byta arbetsgivare ofta, kan det vara klokt att lyfta blicken till det lite längre perspektivet, säger Maria Börjesson, VD Knowit Development, affärsområde Knowit Solutions.

Till toppen