Avancerad analys lyfte lönsamheten för logistikbolaget

Publicerad 10 mar 2017 Logistik effektiviseras genom BI

Effektiviserade rutter och stora kostnadsbesparingar. Det blev resultatet när ett internationellt logistikföretag inledde ett samarbete med Knowit kring Business Intelligence – BI.

Data scientist spås bli ett av de hetaste jobben i framtiden. Affärstidningen Forbes har utsett yrket till det allra bästa för den som vill ha hög lön i kombination med balans mellan arbete och fritid, medan Harvard Business Review kallat det för ”århundradets sexigaste yrke”. På Knowit är yrket högaktuellt redan idag, där företagets dataforskare hjälper kunder att öka lönsamheten och effektivisera sin verksamhet.

Magnus Gyllenhammar, data scientist på Knowit Decision, förklarar:

– Informationsmängden ökar för varje dag, och kan lätt bli svårhanterlig. En data scientist kan angripa komplexa datakällor, hitta nya metoder och verktyg för analys som resulterar i användbara insikter som kan ligga till grund för affärsbeslut.

När ett multinationellt bolag i logistikbranschen inledde ett samarbete med Knowit var det just för att dra nytta av denna expertis. Företaget har en fordonsflotta ute på vägarna runtom i Europa, och ett antal tillhörande logistikcenter. Knowits uppdrag blev att effektivisera trafiken.

Läs mer i artikeln: ”Därför vill så många jobba med att skapa intelligenta affärer”

– Vi arbetade främst med geografisk visualisering, berättar Magnus Gyllenhammar. Geografiska data är tacksamma att analysera, och vi fick fram en tydlig bild av var det fanns flaskhalsar, och där logistiken kunde förbättras. Genom att visualisera geografiska data blir det lätt att skapa sig en bild av vad som händer. Det kritiska steget blir sedan att analysera den informationen för att kunna dra slutsatser, som kan hjälpa kunden att förbättra sin verksamhet.

Knowits avancerade dataanalys resulterade bland annat i beslutsunderlag att flytta några logistikcenter:

Magnus Gyllenhammar, data scientist på Knowit Decision.
Magnus Gyllenhammar, data scientist på Knowit Decision.

– Ja, vi kunde se att den dåvarande placeringen inte var optimal, säger Magnus Gyllenhammar. Och vi kunde flytta dessa virtuellt i våra verktyg, testa vilka effekter en annan placering skulle få på kostnader och transportsträckor. Med stöd av vår analys kan kunden besluta att flytta tre av sina transportcenter, med minskade transportkostnaderna på hela 5 procent för de berörda fordonen, som förväntat resultat. Den besparingen slår ju inte bara igenom i form av minskade utgifter för kunden, utan också för förarna och inte minst miljön genom minskade koldioxidutsläpp.

Avancerad dataanalys kan ibland upplevas som väldigt komplext arbete med data. Utmaningen för en data scientist blir därför inte enbart den tekniska problemlösningen, utan också att göra nyttan tydlig och enkel att förstå. Ett tekniskt utmanande arbete, men enligt Magnus Gyllenhammar också väldigt roligt:

– I takt med att våra kunder får allt mer data finns det också mer och mer för dem att utforska och lära sig om sin organisation. Vi är med och hjälper till att driva de insikterna.

Magnus utvecklar:

– Knowit är det perfekta stället för den som vill jobba som data scientist. Vi har en platt organisation och en öppen miljö. Hos oss kommer du att lära dig massor, utvecklas och få prova nya saker. Kort sagt: det är inte många ställen som erbjuder sådana möjligheter.

Är du också intresserad av en karriär som data scientist inom Intelligent Business på Knowit?

Se våra lediga jobb här!

Till toppen