30 000 pusselbitar ger en unik bild av Stockholm

Med fokus på inspiration och användarvänlighet bjuder Stockholmskällan in elever och historieintresserade att upptäcka huvudstaden genom material som sträcker sig tillbaka ända till stenåldern.

Som en del av Stockholms stads program för digital förnyelse har vi tagit fram Stockholmskällans nya webbplats. Stockholmskällan är en plats där tiotusentals foton, videoklipp, ljudklipp, texter, kartor, ritningar och föremål får ett sammanhang. Sammantaget målar materialet upp en unik bild av Stockholms historia.

Med elever och lärare som huvudmålgrupp har det varit extra viktigt att lyfta Stockholmskällans material på ett sätt som känns inspirerande och inbjudande i både klassrummet såväl som ute i Stockholms olika miljöer.

Frida Starck Lindfors, projektledare och huvudredaktör för Stockholmskällan, säger:

"Omvärlden är i kontinuerlig förändring; skolans verksamhet, den tekniska omvärlden och samhället i övrigt. Det ställer också nya krav på våra digitala resurser. Stockholmskällan är i ständig dialog med sin omvärld och behöver förändras med den."

High five till fina priser!

Svenska Designpriset

Juryns motivering till Guldet:

"För en ny källa till gammal inspiration, och en säker exekvering som visar hur värdefull vår historia kan vara när det gamla möter det nya."

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Att vinna guld i Svenska Designpriset är så roligt och glädjande för alla oss som jobbar med Stockholmskällan – pedagoger, bibliotekarier, antikvarier, arkivarier med flera. Vi blev alla genuint glada när vi också läste juryns fina motivering till priset, som i några få rader sammanfattar vad vi hoppas kunna vara för de som använder Stockholmskällan. Själva designen av Stockholmskällan kan vi inte ta åt oss äran för, den är Creuna (numera Knowit) verk, men vi solar oss gärna i glansen av Creunas (numera Knowit) pris, säger Samuel Branting, Stockholmskällan.

Heritage in Motion
Juryns motivering till priset:

"En genomtänkt och gedigen insamling av källmaterial och ett föredömligt exempel på samarbete mellan kultur och skola. Webbplatsen uppmuntrar till aktivt lärande direkt från historiska primärkällor. En utmärkt webbplats med genomarbetad teknologi och rikt innehåll."

Stockholmskällan är första svenska deltagare att vinna utmärkelsen i tävlingen Heritage in Motion som uppmärksammar framgångsrika interaktiva och digitala projekt inom museer och utställningar.

Heritage in Motion är ett gemensamt initiativ från European Museum Academy och Europa Nostra och Europeana. Varje år utses pristagare för bästa film, spel, app och webbplats som bidrar till att tillgängliggöra kulturarvet.

– Vi är oerhört stolta över priset och ser det som ett bevis för att vårt samarbete mellan museer, arkiv, bibliotek och skola i Stockholms stad håller väldigt hög klass, säger Sofia Dahlquist och Samuel Branting, Stockholmskällans redaktion.

Stockholms historia genom människorna som levde här

Nyckeln till Stockholmskällan är databasen med de över 30 000 poster som skapats under åren, baserat på källmaterial från olika kulturarvsinstitutioner i Stockholm. Med material från bland annat Stockholms Stadsarkiv, Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och The Unstraight Museum finns en outtömlig källa där allt är en bit av Stockholms historia.

Utmaningen med en lösning som Stockholmskällan är att sätta allt detta källmaterial i ett sammanhang som du kan ta till dig, oavsett om du är 14 år och ska göra ett skolarbete om mänskliga rättigheter, eller om du är historiefanatiker med en förkärlek till gamla anrika Slussen.

Det nya konceptet vill uppmuntra en användarresa där du kan upptäcka de fantastiska och nästlade berättelserna som genomsyrar allt det material som Stockholmskällan handplockat och samlat genom åren.

Frida Starck Lindfors, projektledare och huvudredaktör för Stockholmskällan, säger:
– Det är så ofta historia beskrivs i stora drag och känns som något väldigt avlägset; som nånting som hände någon annanstans och inte handlar så mycket om människor. Det roligaste med Stockholmskällan är att vi får komma nära verkliga historiska personer, händelser och platser!

"Det är lätt att förlora sig i Stockholmskällans innehåll"

Annelie Karlsson, som varit med och utvecklat den nya webbplatsen, berättar hur det varit att jobba i projektet:

– Ena stunden satt jag och konfigurerade databasen, andra stunden satt jag uppslukad i Carl August Lundströms historia, som 1891 greps för lösdriveri efter att ha "strukit omkring i Humlegården iklädd fruntimmerskläder". Otroligt spännande!

Det är lätt att förlora sig i ljud- och videoklippen, fotografierna och texterna som alla berättar något unikt om Stockholm och stockholmarnas historia. Och det är just det som är meningen med Stockholmskällan.

Kontakta oss
Urban Nyblom
Business Director, Knowit Experience Stockholm
Kontakta mig
Kontakta mig

Till toppen