Mobil som visar vårdcentralens startsida
"Ur perspektiven tillgänglighet och kvalitet har vi tillsammans med Knowit skapat en webbplats för samtliga landstingsdrivna vårdcentraler i Stockholm, där varje vårdcentral har en egen sida, istället för var sin webbplats. Den är ett lyft för oss på flera plan, främst för vår målgrupp, men även med hänsyn till förvaltning. Vi är nöjda med webbplatsens utformning och funktionalitet och den har ett koncept vi kan fortsätta att utveckla."

– Susanne Kender, projektledare på verksamhetsstöd Kommunikation, SLSO.

Lösning

Strukturen utarbetades i samarbete med ett verksamhetsnära redaktionsråd hos SLSO och bygger på målgruppens behov som tagits fram genom att SLSO internt genomfört workshops.

Koncept och design är skapat utifrån SLSOs grafiska manér/profil.
Översiktlig och snabb navigering var i fokus för att få plats med mycket information på liten yta och färre klick. Arbetet landade i en ”onepage”-lösning där designen är skalbar och väldigt flexibel och där det är lätt att applicera övriga profilfärger inom SLSO.

Varje vårdcentral har fått en egen sida med ett lokalt, överskådligt och lättillgängligt innehåll där besökare navigerar på sidan utan att lämna den. Den gemensamma patientinformationen är åtkomlig via en toppnavigation oavsett vilken vårdcentralssida man befinner sig på. Nyheter eller annan information som berör alla kan enkelt pushas ut till samtliga vårdcentralssidor med endast en publicering.

Teknik

Webbplatsen är mobile first-utvecklad och tillgänglighetsanpassad i enlighet med nuvarande direktiv. Den är skapad i befintlig Episerver plattform med egna sidtyper och block som kan återanvändas till fler webbplatser. Frontend baseras på JavaScript och jQuery. Makrowebbplatsen är tillgänglighetsanpassat enligt standard WCAG 2.0 AA.

Webbplatsens har fått en egen sökfunktion för att lätt kunna få fram ”sin” vårdcentral.

"På vardcentraler.sll.se finns en sökfunktion för att man snabbt och enkelt ska kunna hitta en vårdcentral inom ett geografiskt område. Det finns också en listning där man får en bra överblick med kontaktuppgifter och direktlänk till tidsbokningen."

– Susanne Kender

Resultat

Med den nya webbplatsen har SLSO har uppnått önskat resultat med att ge besökaren en webbplats med en enkel och tydlig struktur, en mer tillgänglighetsanpassad och aptitlig design samt en webbplats där alla vårdcentraler bor under samma tak.

Genom publicering av till exempel nyheter på en och samma sida som delas med alla vårdcentraler, har SLSO nu ett mer effektivt och mer kvalitetssäkert sätt att tillhandahålla gemensam information till alla sina vårdcentraler och deras patienter/besökare.

"Makrowebbplatsen ser vi som möjligheternas plattform. Flera framtida utvecklingsmöjligheter som kommer lyfta SLSOs ytterligare mot ett steget att möte dagens marknadskrav och digitalisering. Den nya lösningen har ett tilltalande grafiskt snitt och erbjuder användaren en bättre möjlighet att tillgodose sig information och tjänster på ett naturligt sätt genom responsiv design som gör sidan mer överskådlig för användaren av mobiler och surfplattor."

– Jennie Englund, projektledare Knowit

Vill du veta mer?
Jacob Pihl
Business director
Kontakta mig
Kontakta mig

Till toppen