Försvarar ett land i förändring

Sverige är ett öppet land, fritt för förändring. Varje medborgare kan själv välja hur han eller hon vill leva sitt liv. För oss som bor i Sverige är det en självklarhet. För andra delar av världen kan det ses som extremt eller kanske till och med provocerande.

Försvarsmakten har i alla år stått upp för och försvarat ett fritt Sverige, öppet för förändring. När Volt reklambyrå tog fram en varumärkesbyggande kampanj gick den därför under parollen Du Nya, Du fria. Vi stod för idé och koncept i digitala kanaler.

Personalisering som engagerar

Kampanjen hade en bred målgrupp i allmänhet mellan 18 och 50 år. Syftet var att tydliggöra och stärka bilden av Försvarsmakten som en tillförlitlig samhällsaktör som står upp för och försvarar Sverige, landets intressen och vår frihet att leva som vi själva väljer.

En aktör med ett stort och omfattande uppdrag, med andra ord. Men hur skapar man engagemang runt försvaret i ett land som inte varit i krig på över 200 år? Svaret blev att skapa en stark koppling till målgruppens eget liv.

En interaktiv dialog

Som ett alternativ till en texttung informationssajt om Försvarsmaktens uppdrag, valde vi att skapa en chatbot. Med detta grepp kunde vi berätta mer, på ett underhållande sätt. I en interaktiv dialog fick besökaren en personlig berättelse om vad som hänt i Sverige under hans eller hennes livstid och vilka omvärldshändelser som påverkat vårt land under åren.

Här fanns kuriosa och viktiga fakta inom allt från världskonflikter och mänskliga rättigheter till musik och film. En blandning som vittnar om hur Sverige är ett land som aldrig står still, öppet för förändring.

Och resultatet?

Av allt att döma var chatboten en bra väg att gå för att bygga relation med dem Försvarsmakten ville nå. Drygt 40 procent av besökarna var mellan 18 och 35 år och med andra ord åldersmässigt mitt i målgruppen för kampanjen.

Under kampanjperioden hade chatboten 19 000 unika besökare, som stannade i snitt 5:37 minuter och pratade med Försvarsmakten. En ganska bra stund att umgås på tu man hand med ett varumärke, om du frågar oss.

Kontakta oss
Kontakta oss
Kontakta oss

Till toppen