Upplev mer av Uppsala

Som ett led i att informera och digitalt möta besökare under coronapandemin hjälpte vi Uppsala kommuns destinationsbolag att ta fram en chatbot som guidar besökare till Uppsalas utbud av sevärdheter och smultronställen. För Destination Uppsala var det ett sätt att både testa ny teknik men också hitta nya vägar att nå besökare i de kanaler som de befinner sig, framförallt mobilen.

”Chatboten ska inspirera att komma till Uppsala men också avlasta våra egna turistinformatörer i deras arbete.”

Niklas Wahlqvist, Projektledare webb och sociala medier på Destination Uppsala

Från strategi till lansering

Vi tog tillsammans med Destination Uppsala fram en strategi för chatboten under våren 2020 där vi i workshops definierade syfte, målgrupper, tonalitet och innehåll. Det finns många återkommande frågor som ställs till Destination Uppsalas turistinformatörer, och tanken var att automatisera en del av dessa frågor i en chatbot.

Inför sommaren intensifierades arbetet med att producera och få ut chatboten – en stor anledning var pandemins påverkan på besöksnäringen och Destination Uppsalas behov av att komplettera sina ordinarie kanaler. Vi byggde upp en första version av boten på svenska för Facebook Messenger och Destination Uppsalas webbplats.

Från Pelle Svanslös till gamla högar

Innehållet i chatboten är uppbyggt i två ben. Den kan tipsa om saker att göra, som sevärdheter du inte får missa eller utflykter du kan göra utanför city. Den kan också svara på vanliga turistfrågor, som var det finns campingplatser eller offentliga toaletter. För den som hellre vill chatta med en vanlig människa är det möjligt att bli kopplad till någon av Destination Uppsalas turistinformatörer.

"Vi har velat inspirera med allt från Svanslös-vandringar till fina museer. Men också ödmjukt påminna besökare om att visa hänsyn och hålla avstånd i covidtider."

Johan Söderberg, Copywriter på Knowit

Smartare med tiden

Destination Uppsalas chatbot är utvecklad för Facebook Messenger och uppbyggd kring ett förutbestämt flöde med frågor och svar. Det finns också AI-funktionalitet som gör att användaren kan ställa öppna frågor i fritext. Det går att fråga saker som ”göra något med familjen” och ”var kan jag bada i Uppsala”, om än i begränsad omfattning. Chatboten tränas dock för att bli smartare med tiden och vi följer tillsammans med Destination Uppsala hur den används för att succesivt förbättra den.

Finns på Messenger och på webben

Chatboten nås enkelt via Facebook Messenger och via destinationuppsala.se.

Kontakta oss
Urban Nyblom
Business Director, Knowit Experience Stockholm
Kontakta mig
Kontakta mig

Till toppen