Motverka Cyberbrott

Knowit har genom sitt långvariga säkerhetsarbete hos Postnord bistått företaget med att proaktivt säkra organisationens informationstillgångar, liksom att reaktivt hantera och utreda incidenter. Vågorna med utpressningsvirus (s.k. Ransomware), där cyberkriminella missbrukade Postnords varumärke, är exempel på där Knowit haft en ledande roll i att kartlägga och utreda kriminella aktiviteter med det yttersta syftet att få fast förövarna. Knowit och Postnord har samarbetat med Sveriges Television (SVT) och andra aktörer och på så vis bidragit till att göra tillvaron jobbigare för cyberkriminella genom att exponera dem offentligt.

Cyberkriminella som angripit personer och organisationer med utpressningsvirus i Sverige har tjänat minst 300 miljoner kronor, vilket rapporterades av SVT Nyheter 30 oktober 2017. Genom bluffmejl som ser ut att komma från bland annat Telia och Postnord har utpressare kunnat tvinga till sig pengar från de drabbade. De som gått på bluffen har fått sin dator låst och tvingats betala en lösesumma för att få sina filer åter. Betalningen har gjorts med den digitala valutan Bitcoin, vars transaktioner går att spåra på internet. Enligt den kartläggningen som gjorts kan drygt 11 000 transaktioner i Bitcoin från utsatta ledas till de digitala bedragarna. Pengarna har betalats ut via en känd penningtvättare med kopplingar till ryska maffian - växlingsföretaget BTC-E. Exakt vem som tagit emot pengarna i slutskedet är oklart.

Mål 16: Fredliga, rättvisa och starka samhällen

Målet syftar till att främja fredliga och inkluderande samhällen samt rättvisa för alla. Det handlar också om att bygga effektiva, ansvarsskyldiga och inkluderande institutioner på alla nivåer. Skydd för person­uppgifter och människors integritet är en förutsättning för människors vilja att agera och kommunicera i digitala miljöer.

Kontakta oss
Mikael Sundberg
Affärsansvarig SignPort
Kontakta mig
Kontakta mig

Till toppen