Libresse mötte behoven online

Att prata om mens som tonåring är inte enkelt. Unga tjejer har helt andra funderingar om mens än vuxna kvinnor. Den information som finns riktar sig oftast till en äldre målgrupp och tar inte upp de alla de frågor som man i tonåren kanske inte vågar ställa. För att lära Libresse yngre målgrupp mer om kroppen, puberteten och mensen skapade vi en serie i 10 avsnitt där barnmorskor och vloggare gemensamt tog sig an ämnet.

Många frågor men få svar

Unga tjejer har helt andra frågeställningar om mens än vuxna kvinnor. Den information som finns riktar sig oftast till en äldre målgrupp och tar inte upp de alla de frågor som man i tonåren kanske inte vågar ställa. 

Att nå ut med rätt information i rätt kanal var den största utmaningen för Libresse. Unga personer har ett helt annat mediebeteende och är inte intresserade av vare sig produkter eller reklam.

Däremot söker de själva aktivt upp information och lyssnar mycket till råd från andra. Därför bestämde vi oss för att förtjäna deras uppmärksamhet genom att ge förse dem innehåll som de ville ha, i en kanal där de redan spenderade stor del av sin tid, med hjälp av en influencer de litade på.

En kampanj på målgruppens villkor

I spellistan ”Blodigt Allvar” på Youtube lät vi två barnmorskor svara på vanliga frågor och informera tittarna om mens och annat som rör puberteten. Vi lät tjejerna äga agendan via den kända vloggaren Nellie, som ställde frågor direkt till barnmorskorna.

Filmerna integrerades också på Libresse forumbaserade webbplats girls1st.se, där de tillförde fakta till tjejernas egna diskussioner. Filmerna var sökbara och vi använde köpt trafik för att sprida dem. Vi informerade även om ”Blodigt allvar” på Libresse egna plattformar och genom vloggares nätverk.

Filmerna publicerades under mars 2015 och togs väl emot av målgruppen som engagerade sig i innehållet, där varje film fick många kommentarer och frågor. Libresse kanal fick även många nya följare, och gick från 300 till 3000 prenumeranter. Under 2016 rullades konceptet ut på den danska marknaden, i samarbete med den populära danska vloggaren Maria Andersen. Efter lanseringarna i Sverige och Danmark har filmerna fått i snitt 900 000 visningar.

Kontakta oss
Urban Nyblom
Business Director, Knowit Experience Stockholm
Kontakta mig
Kontakta mig

Till toppen