Virtuella fyrverkerier över slottet när landshövdingen inviger Gävle Innovation Arena

Publicerad 01 feb 2018

Onsdagen den 31 januari invigde landshövding Per Bill Gävle Innovation Arena. Ett hundratal gäster, vilket var rekordmånga besökare på slottet, fick lyssna till ett gediget program med tunga aktörer, som avslutades med virtuella fyrverkerier.

Landshövding Per Bill hälsade alla välkomna och inledde med att prata om vikten av att samarbeta för att driva på utvecklingen i regionen.

- Vi tror att Gävle Innovation Arena är början till att göra region Gävleborg till ett centrum för utveckling av den smarta hållbara och livskraftiga staden. Samarbete, samverkan och medskapande är nyckel till framgång, det är dags för dig att delta.

Med de orden lämnade han över till Anna Eriksson, utvecklingsdirektör på Lantmäteriet.

- Gävle Innovation Arena är historien om hur stora saker kan ske när en grupp av företag, organisationer och offentliga verksamheter förenas i visionen om att skapa en bättre framtid för människorna i den smarta, hållbara och livskraftiga staden. Arenan bygger på en solid grund av samförstånd och övertygelse att dela är större än att hålla för sig själv, säger Anna Eriksson

Därefter hölls en paneldebatt om den hållbara, smarta och livskraftiga staden med Johan Färnstrand, regiondirektör, Gunilla Mårtensson, akademichef, Anna Eriksson, utvecklingsdirektör Lantmäteriet, Lars Backhans, vd Esri Sverige och Thomas Bergendorff, Vinnova.

Som startskott för arenan gjorde landshövdingen en träffsäker invigningsceremoni. Iförd VR-glasögon kastade han en virtuell boll genom Gävle Innovation Arena-portalen vilket följdes av fyrverkerier och applåder från gästerna.  

Sagt av collabs i Gävle Innovation Arena

- Vi ser stora möjligheter att i Gävle Innovation Arena prova öppna geodata och att man kan använda det för innovation som leder till förbättringar i samhället. Mats Snäll, digitaliseringschef Lantmäteriet.

- Gävle växer och det här är spännande initiativ från Future Position X för att ge möjlighet för företagare, organisationer och kreativa människor att skapa innovationer. Vi som kommun bidrar med att öppna upp GIS-data som en tillgång i Gävle Innovation Arena, för att få fler innovationer och nya former av företagande i Gävle. Johan Tunhult, näringslivschef Gävle kommun.

- För att möta utmaningar och skapa möjligheter behövs en gemensam arena där människor kan mötas. Innovation sker när vi kombinerar tankar och erfarenheter för att hitta nya perspektiv och lösningar, det ligger helt i linje med vårt koncept Fujitsu Co-creation. Därför ser vi fram emot att kunna bidra tillsammans med övriga deltagare i Gävle Innovation Arena. Mikael Wikman, regionschef Fujitsu

- Vi tror att GIS och geografisk information är en viktig motor för datadriven innovation och samhällsutveckling. Därför är det spännande att kunna bidra med den tekniska plattformen för datahantering och utveckling. Lars Backhans, vd Esri Sverige

- Nya tekniska lösningar och artificiell intelligens är en viktig del i samhällsutvecklingen. Knowit ser en viktig roll kopplad till att bidra med både kreativitet och nya digitala lösningar och det här är ett initiativ som stämmer väl in med vår vision om ett hållbart samhälle genom digitalisering och innovation. Hans Reinikainen, vd för Knowit Gävleborg inom affärsområdet Solutions

- För oss är Gävle Innovation Arena ett sätt att hänga med i teknikutvecklingen. Nya tekniker medför nya utmaningar för kommunikation och innehåll. Att ingå i ett sammanhang där gränserna utforskas och flyttas fram är inspirerande och lärorikt. Robert Månsson, ägare Twist and Shout

Gävle Innovation Arena har byggts för att stötta forskare, studenter, innovatörer, verksamhets- och produktutvecklare att hitta lösningar för framtidens smarta, hållbara och livskraftiga stad.

För mer information: www.gavleinnovationarena.se 

Kontakt:

Mats Snäll, chef för digital utveckling på Lantmäteriet, 070-230 94 04

Marie Barrling, Tf Presschef, Gävle kommun, 076-518 76 98

Stina Lilja, presschef Region Gävleborg, 070-237 89 90

Eva Malmborg, kommunikationsfunktionen, Länsstyrelsen Gävleborg, 070-5589927 

Lars Backhans, vd Esri Sverige, 026-150536

Hans Reinikainen, vd Knowit Gävleborg, 070-68 87 216

Gunilla Mårtensson, akademichef Högskolan i Gävle

Björn Landerberg, Head of Marketing and Communication Fujitsu, 073-973 36 03

Anna Fjällstrom, verksamhetschef Future Position X, 070-357 1730

Till toppen