Per Wallentin om varför Sverige ligger efter digitalt i offentlig sektor

Publicerad 05 jul 2018 Knowits vd Per Wallentin i paneldebatt i Almedalen 2018

I ett seminarium i Almedalen 3 juli som Knowit tillsammans med Dagens industri arrangerade talade man om varför den offentliga sektorn i Sverige har halkat efter den privata digitaliseringen. Vår vd Per Wallentin var en av deltagarna i eventet.

Sverige är ett av de länder som ligger i framkant gällande privat digitalisering. I Stockholm är programmerare ett av de vanligaste yrkena, och digitala jättar som Spotify har över 100 miljoner användare – 5 miljoner svenskar använder betaltjänsten Swish. Trots det ligger Sverige efter digitalt i offentlig sektor.

Knowits vd Per Wallentin tillsammans med Anna Gärdin, digitaliseringsexpert på Nacka kommun, Jan Gulliksen, professor vid KTH och medlem i regeringens digitaliseringsråd samt Håkan Nyberg, vd Ikano Bank, gästade under tisdagen Dagens industris scen för att diskutera om hur man kan ta tag i den viktiga digitaliseringsfrågan.

Digitalisering handlar om beteenden

Anna Gärdin menade att en av utmaningarna i frågan är att lyfta blicken och se ett steg längre. Vi blir ganska snabbt fokuserade på att optimera våra egna interna processer.

– Digitalisering handlar inte om teknik, utan beteenden. Den största utmaningen är att se hur kunder beter sig med ny teknik. 

Håkan Nyberg efterlyste ett ökat engagemang från politikernas sida kring digitaliseringen av det offentliga. Han menade att det saknas en övergripande strategi. 

– Nu är det eldsjälar som arbetar på olika fronter. Politiska strateger tänker på hur man ska vinna val och inte hur man ska skapa medborgarnytta. Det finns en stor lucka. 

Medborgarna har kompetensen och är redo

Per Wallentin menade att Sverige är ett land med allmän hög kompetens hos medborgarna kring att använda datorer och att många använder internet. 

– Om politikerna hade mer mod kring strukturförändringar hade det blivit perfekt. Sedan hjälps vi företag, eldsjälar i kommunen, banker och företag åt att fixa det.

Han tog även upp att i det offentliga har det byggts upp en struktur som ska hålla över lång tid.

– Det finns inga incitament att skapa förändring i det systemet, vilket det gör inom privat sektor. Politikerna behöver bidra med att trycka in incitament kring den här stora omvälvningen som behöver ske. Det är ingen höger-vänster-fråga. Det behöver hända.

Läs hela artikeln i Dagens industri

Till toppen