Optimera ditt moln med rätt organisation

Publicerad 29 apr 2017 Ola Ehrstedt, vd Knowit ICE

Molnet ses ofta som en teknikfråga, men den som inte anpassar sin organisation till molnet går miste om de stora fördelarna. Att använda molntjänster är idag vardagsmat för många organisationer, men frågan är hur många som verkligen tänkt igenom vad som behövs för att de ska få ut det mesta av sin övergång till molnet?

- Många företag har kommit långt när det gäller tekniklösningarna i molnet, men den stora vinsten kommer först när man också anpassar sin organisation till molnet, säger Ola Ehrstedt, vd på Knowit ICE.

Företagen går över till molnet för att IT inte hinner med att hantera verksamhetens krav på något annat sätt. Men systemförvaltning och utveckling hanteras ofta precis som tidigare och det är här man missar en stor möjlighet. Teknikskiftet är bara halva historien.

- Sedan 1990-talet har man trummat in ITIL som metod för att förvalta infrastrukturen, men den är inte så applicerbar på molnet. Här är Devops en bättre modell, säger Ola Ehrstedt.

Devops innebär i korthet att man bryter ner murarna som kan finnas mellan utvecklarna (development) och systemförvaltningen (operations). Målet är att få en samlad organisation som kan arbeta snabbt, agilt och som är bra på att samla in krav från verksamheten och omsätta det i effektiva i IT-lösningar.

Företag som klarar övergången till en ny organisation har mycket att vinna.

- Företag som justerar sin IT-verksamhet till att följa Devops får en organisation där förvaltning och utveckling går väldigt mycket hand i hand. IT får också en större förståelse för affären i organisationen. Den ökade snabbheten och insikten i företagets affär gör att IT kan bli mycket mer proaktiv än tidigare och ge verksamheten det den behöver, när den behöver det.

- Vi är en liten entreprenörsdriven verksamhet i en stor koncern vilket gör att vi har en platt organisation med korta beslutsvägar, men som samtidigt kan luta sig mot hela Knowits resurser, säger Ola Ehrstedt.

Det gör att Knowit ICE snabbt kan göra nödvändiga korrigeringar under ett projekts gång. Något som är nödvändigt för att lyckas med att transformera en IT-organisation.

- Våra konsulter älskar förändringsarbete för det är hela vår verksamhet. Det handlar då inte bara om att leda ett förändringsarbete utan att även kunna förändra sig själv under resans gång. Vi behöver förstå kundens utvecklingsarbete och förvaltning och snabbt ändra kurs när nya insikter dyker upp.

För den som passar in på den beskrivningen finns det gott om utmaningar på Knowit ICE.

- Det här är nytt för många företag så som konsult har du verkligen chansen att vara med och påverka hur ett företags IT-organisation ska se ut för att klara framtidens krav.

För mer information kontakta gärna Christer Olsson..

För mer information om våra erbjudanden, läs här!

Vill du arbeta med oss, läs mer om alla våra lediga jobb här!

Till toppen