Julia nominerad till Lilla Polhemspriset för bästa examensarbete
Publicerad 19 sep 2017
Julia Suneson som arbetar inom IT Management, Knowit Solutions, är nominerad till Lilla Polhemspriset för bästa examenarbete på civilingenjörsnivå. Tio examensarbeten har nominerats från olika universitet och högskolor runt om i Sverige och vinnaren utses av Sveriges Ingenjörers Styrelse den 19 oktober.
Julia började på Knowit 2016 och genomförde vårt traineeprogram, där våra nyblivna konsulter får möjlighet att utvecklas inom sitt specialistområde genom anpassad utbildning och mentorskap. Efter programmet har uppdragen följt tätt på varandra. Julia är nu inne på sitt andra uppdrag.
Vi fick en pratstund med Julia och ställde såklart frågor om hennes examenarbete och varför hon valde att arbeta hos oss på Knowit.
Vad betyder denna nominering för dig?
- Jag är såklart både stolt och glad för att uppmärksammas på det här sättet! Att bara bli nominerad känns jättestort. Att tillsammans med min exjobbspartner få chansen att sätta sig in helhjärtat i ett projekt som går ut på att utmana business-as-usual på ett stort företag var otroligt kul och utmanande.
Hur sammanfattar du ditt examensarbete?
- Hela examensarbetet inleds med citatet "The art of life is a constant readjustment to our surroundings" av Kakuzo Okakura och jag tycker det sammanfattar dess kontext ganska bra. I en värld där allting förändras snabbare än någonsin, gäller det att ständigt utmana business as usual oavsett om det rör produkter, kundupplevelser eller processer. I vårt examensarbete såg vi över varuflödet. Arbetet utfördes för detaljhandelskoncernen Venue Retail Group (som bland annat innefattar kedjorna Accent, Morris, Rizzo och NK Accessories). Där utformade vi en optimeringsmodell för att anpassa deras varuflöde efter förändrade förutsättningar i retailbranschen, med bland annat aspekten av att skiljelinjen mellan digitala och fysiska butiker inom modebranschen går mot allt mer transparent.
Hur kom det sig att du valde just Knowit när det var dags att söka jobb?
- Jag ville till tech-branschen, och mitt intryck av Knowit var entreprenöriellt och kreativt vilket jag visste skulle passa mig. Dessutom lockade traineeprogrammet såklart. Efter att varit på intervju så tillkom även, vad jag idag vet är en av Knowits styrkor, och det är människorna, stämningen och attityden.
Vad var det bästa med traineeprogrammet?
- Att vara omringad av duktiga människor med ett fantastiskt driv som smittar av sig. Traineeprogrammet gav dessutom en bred bas av kunskap i olika affärsområden och utbildningar såväl som workshops har en kreativ höjd och pepp.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
- Just nu är jag på ett uppdrag som produktägare i ett globalt team som arbetar över olika tidszoner. Det är otroligt lärorikt, och kul såklart. Dagarnas upplägg är ganska olika, men innehåller på det stora hela att konkretisera idéer, forma idéerna till user stories och se till att det blir verklighet. Varvat med att bygga en bra kultur där man respekterar varandras discipliner och springer åt samma håll. Sen att kunna varva allvar med att skratta mycket. Det tycker jag är viktigt.
Vi inväntar med spänning på styrelsens beslut den 19 oktober då vinnare delges.
Lycka till Julia!
Om priset
Lilla Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och förvaltas av Sveriges Ingenjörer. Det årliga priset för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig samt långsiktigt miljövänlig.
Priset delades ut för första gången 1990. Prisets syfte är att stimulera kvaliteten på examensarbetet i utbildningarna. Inkomna arbeten bedöms efter ingenjörsmässighet och vetenskaplig nivå, men också efter hur väl de är presenterade. Kreativitet, integration av kunskaper, användbarhet och disposition är några av kriterierna.
Nomineringen görs av Sveriges tekniska högskolor och universitet och är alltså inte öppen för enskilda studenter. En priskommitté granskar inkomna arbeten och lämnar därefter förslag till Sveriges Ingenjörers styrelse, som utser pristagarna. Prissumman är för närvarande 50 000 kronor.
Läs mer här:
www.polhemspriset.se/om-polhemspriset/
www.sverigesingenjorer.se/Om-forbundet/Priser-stipendier-och-utmarkelser/lilla_polhem/