”Idag borde alla it-bolag vara jämställda”

Publicerad 10 mar 2017 Lisa Lind på Knowit Decision anser att jämlikhet borde vara en självklarhet idag

På Knowit Decision Stockholm är varannan anställd kvinna. Men det är inte resultatet av en enstaka satsning, utan av många års strävan efter att vara den bästa arbetsplatsen – för alla.

Att vara en arbetsplats med en jämn könsfördelning är något som många arbetsgivare idag strävar efter, men få lyckas uppnå. Enligt IT&Telekomföretagen är endast 29 procent av medarbetarna i IT-branschen kvinnor, andelen utvecklare är ännu lägre, endast 22 procent. Alla arbetsgivare vill idag vara jämställda, men de flesta har fortfarande långt kvar innan målet är uppnått.

Unikt i branschen

På Knowit Decision i Stockholm finns inte detta problem. Där är lika många män som kvinnor anställda, något som är unikt i branschen. Hur har det gått till?

– Inte genom någon riktad satsning mot kvinnor, säger Lisa Lind, VD Knowit Decision Stockholm. I stället handlar det om många års arbete med att skapa en attraktiv arbetsplats, för alla. Knowit är helt enkelt ett grymt ställe att jobba på, våra anställda trivs och berättar om det för sina bekanta. Det har lett till att vi idag har väldigt många kvinnor bland våra sökande, vilket avspeglar sig i rekryteringen. Och vi kvoterar aldrig – vi anställer helt enkelt de för oss bästa kandidaterna.

En sådan kandidat var gissningsvis Ebba Björklund, som började för 2 år sedan. Hon är idag en av de yngsta på företaget och med sina 25 år den yngsta i ledningsgruppen.

 

Lisa Lind och Ebba Björklund på Knowit Decision
Lisa Lind och Ebba Björklund på Knowit Decision.

– På till exempel systemvetardagen märkte jag att många, särskilt tjejer, hade en felaktig bild av hur det är att jobba på ett it-konsultbolag. De frågade till exempel om det går att kombinera jobbet med fritid, eller om det på sikt går att bilda familj. Hallå liksom, är det inte självklart att man ska kunna det? Många av våra medarbetare har barn och den här rädslan för ständig övertid är helt ogrundad. Hos oss ska du kunna klara ditt jobb på 40 timmar per vecka, annars är något fel och då ligger det på oss att lösa det!

Läs mer i artikeln: ”Därför vill så många jobba med att skapa intelligenta affärer”

Medvetet arbete

Knowit Decision arbetar medvetet för att de anställda ska må bra och vara delaktiga i att skapa ett bättre arbetsklimat. I rekryteringsprocessen får alla sökande träffa minst en man och en kvinna för intervju och alla nyanställda får under en introduktionsperiod utbildning både i olika verktyg och i konsultrollen. Framförallt juniora konsulter får uppdrag tillsammans med någon eller några mer erfarna kollegor, både för att ha en trygghet, någon att rådfråga och för att kompetensöverföra. Dessutom anordnar mycket olika aktiviteter för att bygga gemenskap och sammanhållning, och för att konsulter som, normalt sett, är ute hos olika kunder ändå ska få tillfälle att träffas.

Men Lisa Lind är noga med att påpeka att den som tror att det bara är kvinnor som lockas av ”mjuka värden” är fel ute;

– Vår målsättning har snarare varit att vara ett modernt företag, med fräscha värderingar, spännande arbetsuppgifter och konkurrenskraftig och rättvis lön. Och det här är inte något nytt påhitt, vi har jämn könsfördelning även bland våra seniora medarbetare. Det här är en aktiv process som har tagit tid, och som vi fortsätter att utveckla och förbättra. Att prata om ”kvinnliga” eller ”mjuka” värden är att förminska kvinnorna och deras driv.

Ebba Björklund lägger till:

– Egentligen är det ju anmärkningsvärt att jämn könsfördelning är något att uppmärksamma år 2016. För oss är det en självklarhet att vi vill jobba med de bästa, att det råkar bli jämnt fördelat är väl inte så konstigt? Frågan är snarare: varför är det inte så hos alla andra?

Vill du också ha en karriär på ett jämställt IT-bolag?
Hör av dig till oss på Knowit inom Intelligent Business!

Klicka här för att se våra lediga jobb!

Till toppen