Höstens ux-trender spås bli röststyrning och inkludering

Publicerad 03 sep 2020

I en intervju med Dagens Opinion blev Anna Stam, design director och ux-designer på Knowit Experience intervjuad om vad hon ser är viktiga ux-trender som kommer under hösten 2020. ”Röststyrning och inkludering får sitt stora genomslag i höst” menar Anna Stam.

I och med att våra fysiska interaktioner minskar, samtidigt som vår kunskap om smittspridning ökar, ställs också högre krav på digitala gränssnitt. Resultatet blir att vi går från mobilhantering till rösthantering. Studier har visat att röststyrning ökat avsevärt det senaste året, där drygt 40% av de digitala enheterna på den amerikanska marknaden använder voice-assistenten och 26% gör det dagligen.

– Vi kommer se röststyrning i appar, spel, digitala displayer på stan men också i webbgränssnitt så som sökfunktioner och inputfält för formulär. Mejl, notiser och kalenderbokningar kommer också skapas med styrning av rösten, säger Anna.

För att utveckla användarupplevelsen krävs mer samarbete mellan teknik och design, vilket ger en kompetensbredd som hjälper till att öka förståelsen kring användarupplevelsen. Detta i sin tur leder till den andra av höstens trender, som är inkludering. Genom att göra röststyrning så tillgängligt och användarvänligt som möjligt, kan man få fram en design som fungerar för alla oavsett funktionsvariation.

– Det här är en trend som ligger många ux-designers varma om hjärtat. Att tillgänglighet inte längre ska vara en klassfråga i samhället, där bara vissa har tillgång till samhällsnyttig information och tjänster. Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service började gälla den 1 januari 2019, men det är fortfarande många som ligger efter, säger Anna.

Detta är en sammanfattning av artikeln It-konsulterna om hösten: Röst och inkludering slår igenom, i Dagens Opinion.

Till toppen