Elever på besök från Helsinki International Business Program

Publicerad 07 maj 2018 Elever på besök från Helsinki International Business Program

För några veckor sen fick Knowit besök från Helsinki International Business Program i Finland. Eleverna har skrivit ett blogginlägg om sina intryck från huvudkontoret i Stockholm.

På torsdagen den 12 april fick vi besöka konsultföretaget Knowit. Vi träffade företagets VD Per Wallentin som presenterade företagets verksamhet för oss. Knowit består av cirka 2 000 medarbetare på 14 orter i Sverige och fem i Norge. Det finns också kontor i Finland, Danmark och Tyskland. Huvudkontoret ligger vid Stockholms "World Trade Center" mitt i staden.

Per frågar oss om vad vi skulle vilja bli i framtiden

Några ville bli designers och andra entreprenörer. Per Wallentin var jätteintresserad av våra svar och uppmuntrade oss att jobba hårt. Många ville också veta mer om Pers bakgrund, och hur han fick jobbet som VD för Knowit. Per började studera entreprenörskap på handelshögskolan i Göteborg. Han tycker att det är viktigt att förstå hur ett företag fungerar innan man startar eget. Han sålde t.ex. ventilationssystem i början av sin karriär. Det var ett hårt och ansvarsfullt jobb för honom i början och med tiden börjande han trivas bra, men han ville ha nya utmaningar. Per jobbade på Knowit när marknaden kraschade och under en period fanns bara fyra anställda kvar, men med hjälp av kreativitet och nyfikenhet kunde de bygga upp verksamheten på nytt.

Per poängterade att svåra tider ofta erbjuder de bästa möjligheterna att utvecklas. Vi fick också veta att innan han började arbeta var han en professionell vindsurfare i några år. Det är viktigt att ha en passion, något man brinner för, också utanför arbetet.

Per berättar om hur Knowits kunder är företag som behöver rådgivning och konsulter i samband med digitalisering

Knowit hjälper till exempel företag med att utveckla sina hemsidor och olika appar. Det är ytterst viktigt för Knowit att eftersträva hållbara lösningar. Digitaliseringen har ändrat på arbetet väldigt mycket och med hjälp av konkreta exempel ur sina egna erfarenheter i arbetslivet poängterade Per vikten av att också kunna förstå dem som inte har vuxit upp med alla digitala lösningar. Det kan också vara svårt att förutse hur nya digitala lösningar som underlättar vardagen för någon indirekt kan leda till att någon annan mister sitt arbete i stället. Goda personliga relationer och att människorna jobbar tillsammans är fortfarande viktiga för att man ska nå bättre resultat.

När vi frågade vilka personer Knowit anställer, berättade Per att de främst söker positiva personer med rätt inställning och engagemang. Vi diskuterade också ledarskap, skillnaderna mellan det finska och det svenska sättet att leda, samt hur kombinationen av medicin och IT kommer att skapa framtidens mest betydande innovationer.

Vi tackar Per Wallentin och Knowit Stockholm för det inspirerande besöket!

Text: Ugnius Grigoras och Samuel Ruhanen (redigerad av Elina Rusi).

Till toppen