David gick rakt från studierna till drömjobbet inom visualisering

Publicerad 10 mar 2017 David Svensson fick drömjobbet på Knowit Decision

Två saker visste David när han tog examen: han ville inte jobba som konsult, och han ville inte jobba med it. Några månader senare började han på Knowit och insåg strax att han landat sitt drömjobb inom visualisering.

David Svensson har gjort en snabb karriär på Knowit. Han är 29 år och har precis flyttat till Stockholm på grund av det nya jobbet som specialist inom datavisualisering på Knowit Helikopter. Han säger att han jobbar med det roligaste han vet, ändå var det inte alls såhär han hade tänkt sig sin tillvaro för bara några år sedan.

Studier i Linköping som ledde till jobb

– Jag är uppvuxen i Gävle och flyttade till Linköping för att plugga till civilingenjör i industriell ekonomi, berättar David. Utbildningen är känd för att producera managementkonsulter, men det var inte något som lockade mig. Jag ville inte jobba med it, utan inriktade mig på maskinteknik. Och jag ville inte flytta till Stockholm – jag hade precis flyttat till Linköping och det var tillräckligt nytt.

Ändå satt han ”rätt mycket” framför datorn på fritiden. Byggde sajter, konfigurerade databaser. Sista halvåret på utbildningen bestämde David för att låta exjobbet handla om hur användarvänliga system skapar kundnytta, och började mer och mer känna att it kanske var hans grej ändå.

När det blev dags att söka jobb strax innan examen började han skissa på en plan.

– Jag satte mig ner och punktade upp hur vardagen skulle se ut, säger David. Jag ville ha drivna kollegor, jobba i teknikens framkant, ha flexibla arbetstider och spännande arbetsuppgifter. Jag hade praktiskt taget skrivit ”konsult”…

I stället för att skicka ut sitt cv och vänta på svar började David ringa runt till chefer på olika konsultbolag. En dag ringde han den dåvarande vd:n för Knowit Management i Linköping, som berättade att de inte hade några lediga positioner för nyutexaminerade för tillfället, men gav honom numret till en kollega: Christer Holman, vd på Knowit Decision.

David Svensson på väg ut till kunduppdrag
David Svensson på väg ut till kunduppdrag

– David ringde och presenterade sig och vi klickade direkt, berättar Christer. Vi sågs över en lunch och veckan efter var han anställd.

Läs mer i artikeln: ”Därför vill så många jobba med att skapa intelligenta affärer”

Snart visade David stort intresse för visualisering, och Knowit lät honom gå den utbildning som gurun Stephen Few håller. David blev snart en av de första i Sverige att certifiera sig i visualiseringsprogramvaran Tableu, skickades till USA och Storbritannien på vidare utbildningar och blev ansvarig för visualisering på Knowit Decision i Linköping.

– Det låter som att resan har varit spikrak, men visst har det funnits jobbiga perioder, säger David. På första jobbet är man alltid jättenervös och osäker på om man ska lyckas prestera, men Knowit har varit otroligt uppmuntrande och stödjande. Kulturen är så enteprenöriell, har man idéer får man möjlighet att förverkliga dem, det finns tid för egenstudier och seniora kollegor som är måna om att man utvecklas. Jag hade ingen koll alls på business intelligence när jag började, ändå fick jag tidigt ansvar och kände snabbt att jag kunde bidra med något.

David är inte ensam om att se Knowit som en attraktiv arbetsplats. I Universums studie Nordic’s Most Attractive Employers – IT student 2016 röstades Knowit in på en sjätteplats av över 38 tusen studenter. Och i den svenska Universum-studien är Knowit högst rankat av samtliga konsultbolag inom it.

För några veckor sedan valde David att flytta till Stockholm för att fortsätta sin karriär inom Knowit Helikopter, ett jobb som ger honom möjlighet att fördjupa sina kunskaper i visualisering. Expertrollen tilltalar honom.

– Det vore kul att vara en tung ämnesspecialist i data science om tio år, säger David. Det finns så stora möjligheter att utvecklas på Knowit om man har idéer och ambition!

Tycker du också att Intelligent Business inom Knowit verkar vara rätt arbetsplats för dig?

Klicka här för att se våra lediga jobb!

Till toppen