DataTjej

Publicerad 19 feb 2019

Den 6 februari ägde den årliga konferensen DataTjej rum i Umeå, staden där allt en gång startade för över 20 år sedan. Knowit var givetvis där och deltog under mässan.

DataTjej är en ideell förening som startades 1998 och arbetar med att främja intresset till IT och data för kvinnor och icke-binära. En av de stora drivkrafterna är att förändra synen på de normer och stereotyper som finns avseende data/IT. Målet med konferensen är att hitta förebilder, få tjejer att fortsätta studera IT/data samt skapa möjligheter att hitta framtida arbetsplatser.

Knowit är en stolt samarbetspartner och ser detta som ett utmärkt tillfälle att både visa att vi är inkluderande och aktivt jobba med viktiga frågor så som jämställdhet och genus.

Helén Grafström-Nylund var en av dem som representerade Knowit under mässan och intresset för Knowit kändes stort.

– Vi fick svara på många frågor av pålästa IT-tjejer som var väldigt intresserade av hur vi efterlever Knowits vision, hur vi arbetar med genus, varför vi valt att jobba på Knowit, exjobb och så klart vårt traineeprogram, säger Helén.

Målet med att deltaga på mässan var att locka fler IT-tjejer att söka sig till just Knowit. Mässan i sin helhet var över förväntan och många intressanta möten, berättar Helén

– Tjejerna som vi pratade med var väldigt nöjda med dessa dagar. För oss var det över förväntan att delta på mässan, vi fick många intressanta frågor och det var besök i vår monter så gott som hela tiden. Våra röster tog slut!, fortsätter Helén.

DataTjej fortsätter att växa och har idag över 2900 medlemmar men har planer på att utöka det antalet ytterligare under 2019. Målet är att utöka nätverket till 4000 medlemmar och hålla fler än 50 event under året.

Läs mer om DataTjej.

Till toppen