Codeit – sommarläger med programmering för barn

Publicerad 01 jul 2019

Sommarlägret med programmering är tillbaka för tredje året i rad. Codeit är en sommarskola som riktar sig till barn i mellanstadiet som vill delta på en både lärorik och rolig vecka. Vi har även bjudit in elever från Vårbyskolan och Vistaskolan för att delta.

Codeit initierades 2017 och är en sommarskola med målet att stötta och stärka unga tjejer och killars teknikintresse. Under en vecka får deltagarna möjlighet att utveckla sin förmåga att jobba med verktyg inom programmering så som att skapa spel, webbsidor och appar samt jobba tillsammans med nyfunna vänner och driva projekt.

Knowit har utvecklat program och utbildningsmaterial för Codeit tillsammans med Edvira, ett företag som till vardags jobbar på kommun-nivå med programmering för lärare och skola. Allt material är skräddarsytt för barn i mellanstadiet och under veckan har barnen jobbat med olika projekt, bland annat programmerat spel, appar och robotar via plattformen Scratch Studio.

codeit3.jpg

– Barnen är uppfinningsrika och har alltid mycket fantasi. Några av de kreativa idéerna denna vecka har varit att rädda Laika från rymden och isbjörnar som hoppar mellan isberg, säger Linnea Rothin, kursledare och vd på Edvira.

Samarbete med Vårbyskolan och Vistaskolan

För att ge fler barn möjlighet att lära sig mer om programmering har Knowit startat ett samarbete med Vårbyskolan och Vistaskolan i Huddinge där elever bjuds in för att delta i sommarskolan.

– Det här är ett fantastiskt tillfälle att låta våra elever utvecklas inom just det digitala. Jag själv som lärare jobbar mycket med värdeskapande lärande – att låta barnen göra saker på riktigt, och detta är ypperligt tillfälle för just det, säger Mikhael Mikalides, lärare årskurs 5 på Vårbyskolan i Huddinge.

Eleverna som har deltagit i Codeit har haft så roligt och lärt sig otroligt mycket. För många är detta sommarens höjdpunkt, berättar Mikhael. När de sedan kommer tillbaka till skolan kan de mer om programmering än sina jämnåriga kamrater och även lärare. De delar då med sig av sin kompetens och stöttar lärarna under lektionerna.

codeit4.jpg

– Programmering är ett av de största yrkena i Stockholm idag, och är ett yrke som inte fanns för 20 år sedan. Vi vill förbereda den yngre generationen så gott vi kan på yrken som kommer framöver och som kanske inte finns idag. Codeit är inte bara en aktivitet utan så mycket mer. De elever som deltagit i sommarskolan har fått stärkt självförtroende och det är kul att se att de brinner för något och även fortsätter programmera hemma på sina projekt. Codeit ger ringar på vattnet och många möjligheter för framtiden, bättre än så kan det inte bli. Vi är väldigt tacksamma för samarbetet med Knowit och ser fram emot fler, avslutar Mikhael.

Hur beter man sig på nätet

En av kursens föreläsare är Martin Hertzman, konsult på Knowit. Han har berättat om framtiden för social robotics och även tagit upp hur man uppträder på nätet för att skapa en medvetenhet om vad som gäller online.

– Vi har haft en dialog omkring hur man uppträder på nätet och vad man ska vara uppmärksam på när man rör sig på nätet. Vi har utgått från Maria Duwas bok ”Värsta bästa nätet” som är en superbra bok jag skulle rekommendera alla föräldrar att läsa tillsammans med sina barn.

Områdena som har diskuterats är bland annat att vara medveten om att man inte vet vem som sitter på andra sidan skärmen. Martins tips till barnen är att alltid lita på magkänslan! Känns något tokigt, lita på den känslan och prata med en vuxen. Vi har också pratat om känslor och skämt och att man ska vara schysst på nätet. Att det är lättare att misstolka skämt i skrift och lättare för missförstånd på nätet.

codeit6.jpg

– Det är viktigt att föräldrar pratar med sina barn. Vi bör fråga barnen hur de har haft det på nätet på samma sätt som vi frågar hur dagen i skolan har varit, säger Martin.

Ett annat ämne som tagits upp under veckan är gaming, ett stort intresse hos barnen och något som kan skapa konflikt hemma.

– Vi har pratat med barnen om det positiva med att sätta upp regler för spelande och vikten av vila och fysisk träning. Även dagens e-stjärnor behöver det för att lyckas, annars skulle de inte orka, säger Martin.

Nästa sommar

Tidigare sommarläger har riktat sig till yngre barn i mellanstadiet men ambitionen för nästa år är att utöka och starta upp ännu en grupp som riktar sig mot äldre barn i högstadiet där program och aktiviteter kommer anpassas efter de äldre barnen.

Till toppen